Oproer in Londen

Diegenen die niet op Mars of Pluto hebben geleefd de afgelopen dagen weten wat er aan de hand is. Londen brand. Erger nog, ondertussen branden Manchester en andere grote steden ook al.

En waarom? Alles begon vorige week toen een jongen werd doodgeschoten door de politie in een achtervolging. En daarna kwamen er jongeren op straat en zetten Londen op stelten en in brand. En opnieuw de dag erna. En de dag erna ook. En die dag erna ook. En dan kwam de premier terug en werd het rustig in Londen, maar trokken ze verder in andere steden.

Dus, omdat een jongen iets verkeerd had gedaan, vluchtte en waarschijnlijk de politie bedreigde (want, politie schiet niet zomaar…) en daaraan, jammer genoeg, overleed gaan anderen duidelijk maken dat dit niet door de beugel kan door mensen hun huis in brand te steken? Door zelfstandigen hun zaak leeg te roven en te vernielen? Door mensen hun auto’s volledig per totalle te maken?

Wel, die jongen had vandaag nog geleefd als hij in de eerste plaats niks fout had gedaan. Zo simpel als dat. De politie zit niet achter je aan omdat je gewoon wat rondwandelde op straat en wat zuurstof inademde… De politie zal zelfs niet achter je aanzitten als je een snoepje uit het Kruidvat steelt. Nee, de politie zit achter je aan omdat ze (aannemen, en daarvoor vaak harde bewijzen hebben) dat je iets verkeerd deed.

Oké, de jongend overleed, dat had niet mogen gebeuren, maar een grondig onderzoek had wel uitgewezen of er fouten werden gemaakd, en de verantwoordelijken zouden dan wel gestraft geweest zijn.

Maarnee, toen haalden enkelingen het in hun hoofd om de boel op stelten te gaan zetten.
Niet even betogen of protesteren. Nee, ze gaan mensen hun huis vernielen. Mensen die met het hele verhaal totaal niks te maken hebben.
Ze verpesten mensen hun hele leven door hun winkel of restaurants in brand te steken. Ze verpesten mensen hun leven door mensen hun huis leeg te roven…
En wat wil je daarmee bereiken?

Oké, de laatste dagen ging het vooral verder uit verveling… Maar uit verveling? Als ik me verveel ga ik geen huis in brand steken omdat ik me dan niet meer verveel… Pak een goed boek, kijk een film.

There is so much outside there to do. Setting things on fire is ruining people their lives. People who have fought sometimes in their lives to have their own business.

Mensen zijn gewond geraakt of zelfs gestorven in deze “riots”.
Die mensen zijn ook iemands zoon of dochter. Zijn misschien vader of moeder. Het zijn ook mensen hun geliefden die stierven.

Die mensen die daar nu lopen, denken die echt “we zijn goed bezig!”. Of weten ze dat ze fout zijn en denken ze gewoon “This is so much fun, let us set another city on fire”?

Ik heb geen idee, maar als het dit is waar we naar toe gaan….

Advertenties

Een gedachte over “Oproer in Londen

  1. Ik ben het helemaal met je eens! Het is toch niet normaal dat mensen op die manier hun ongenoegen laten blijken… een optocht lijkt me een veel beter idee en zo komt de boodschap zeker ook over! En die jongen die werd neergeschoten zal inderdaad wel iets uitgespookt hebben want de politie schiet echt niet zomaar mensen neer. Hopelijk was dit een zeldzame gebeurtenis!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s