Pukkelpop

Het hotste topic van ’t moment is Pukkelpop.
Nadat eerder deze avond een zware storm lelijk huis speelde op de weide vielen er 2 (of 3, onduidelijk op dit moment) doden, talloze gewonden en staat Vlaanderen op z’n kop.
Het gsm-netwerk is grondig verstoord, dus de mensen kunnen thuis en/of hun lief amper, moeilijk of zelfs niet bereiken.

Maar, als ik dan naar het extra journaal kijk en zie dat andere tenten nog moeten ontruimd worden op het moment dat de brandweer daar al toestormt vraag ik me af waar de veiligheidsmensen zitten… Zo’n tent zou toch al eerder moeten ontruimd worden op het moment dat er een andere tent instort?

En als ik dan een getuige hoor zeggen dat ze de tent niet konden uitvluchten omdat er volk naar binnen wilde omdat het hagelde… Dan vraag ik me alleen maar af wat er had gebeurd als er een brand ontstond?
Zo’n tent zou beveiligd moeten worden met dranghekken met veiligheidspoorten die bij teveel volk geen volk meer binnenlaten, of die het mogelijk zouden moeten maken om enkel volk naar buiten te laten vluchten.
Het is natuurlijk voorbarig om over zo’n dingen conclussies te trekken wanneer je er niet zelf bij was of niet nader onderzocht hebt maar toch…

En dan is er nog het gevoelige thema, laten we Pukkelpop doorgaan?
Ondertussen is geweten dat het vanavond niet meer open gaat, maar dat morgen Pukkelpop “gewoon” verder gaat, al dan niet enkel mainstage.
En dat leidt tot discussie’s of dit wel gepast is of niet.

Een correcte oplossing is er niet. Men zou het festival kunnen cancellen uit “respect”. Maar de vraag is of de slachtoffers dit zelf zouden gewild hebben…
Het is best normaal dat de organisatie opteert om toch door te gaan, met een al dan niet aangepast programma, ten eerste al om het volk dat wel nog verder wilt “feesten” de kans te geven.

Welke mening u ook heeft over het al dan niet verderzetten van Pukkelpop, één ding is zeker, iedereen wens de slachtoffers, hun families en vrienden enorm veel sterkte!

Advertenties

2 gedachten over “Pukkelpop

 1. Ondertussen is er al meer nieuws en werd er besloten om het festival stop te zetten. Zelf vind ik dit de beste oplossing al begreep ik gisterenavond ook wel ergens dat ze het eerst nog verder wouden zetten want wat doe je natuurlijk met die duizenden of zelfs tienduizenden mensen die daar nog aanwezig zijn? Gelukkig zijn er veel die zelf besloten hebben om naar huis terug te willen gaan.
  Ik ben het volledig met je eens dat er waarschijnlijk toch iets schort aan de veiligheidsvoorzieningen! Het is logisch dat er chaos ontstaat op zo’n moment maar als er 60.000 mensen aanwezig zijn dan voorzie je toch op zijn minst wel een grondig rampenplan waardoor het allemaal iets vlotter verloopt? Ik was er natuurlijk zelf niet bij maar ik had de indruk dat de evacuatie zo een beetje op het moment zelf geïmproviseerd werd.
  Wat ik dan wel weer mooi vond was de steun die onmiddellijk verleend werd door de omwonenden en zelfs ver daarbuiten. Via Twitter werd er toch vlot (misschien soms ook wat onduidelijk met de hoeveelheid aan informatie die niet altijd even betrouwbaar was) gecommuniceerd, ik hoop dat dit toch wat mensen heeft kunnen helpen om op een veilige manier bij iemand te geraken waar hij/zij wat kon bekomen van de gebeurtenissen!
  Laat ons vooral hopen dat hier lessen uit kunnen getrokken worden waardoor de veiligheid op festivals sterk verhoogd wordt maar vooral hoop ik dat zoiets nooit meer gebeurt!

  Like

  1. Het was vooral de nieuwssite’s die snel wilden reagere (hln.be, De Standaard,…) die foute informatie gaven en die verspreidt werd over Twitter en Facebook. Gelukkig geraakte er op Twitter snel een massale hulp van verschillende mensen, zowel dicht als ver van de ramp verwijderd op gang, terwijl op Facebook enkel overvloed werd met onnzinnige pagina’s die aangemaakt werden.

   Dat men met de cijfers die vandaag bekend zijn beslist om het festival toch niet meer te laten plaatsvinden zijn normaal, but then again, een correcte handeling is hierover niet en dan moet me vooral luisteren naar de mensen die daar als publiek aanwezig zijn en hier een hele zomer lang naar uitkeken.

   Dat we niet kunnen vatten hoe het er echt aan toeging is ook een feit, en dat zullen we ook niet kunnen, getuige alleen al de verschillende video’s op YouTube, waarbij een zware tak door een tentzeil valt…

   Er zal wel een rampscenario geweest zijn, maar die was duidelijk niet goed. En, stel dat het in zo’n tent had gebrand hadden er duidelijk nog meer doden gevallen dan nu (aangezien het niet makkelijk was uit de tent te vluchten….).

   Uiteraard is 90% hier overmacht, niemand had dit zien aankomen, nog kunnen voorspellen… Iemand met de vinger wijzen heeft geen zin, iedereen is even hard aangeslagen, en dat zal nog wel een tijd zo zijn…

   Of Pukkelpop nog zal plaatsvinden zal ook nog een discussie zijn die gevoerd zal moeten worden met alle instanties (organisatie, Hasselt zelf, publiek,…), naast de financiële kwestie die in de komende maanden moet bekeken worden… Laat ons hopen van wel, want once again, ondanks alles kon niemand die voorzien en hebben enorm veel mensen hun best gedaan om zoveel en zo snel mogelijk hulp te bieden.

   Het geklaag dat er geen informatie was via telefoonnetwerken mag ook ophouden, de mensen die hulp moesten bieden beschikten over een leger aan walkie-talkies en die zaten wel in de juiste handen voor de juiste hulp… Op de plaatsen waar geen walkie-talkies waren was wel een telefoonnetwerk beschikbaar…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s