Urbanus Zelf!

Deze diashow vereist JavaScript.

Ondanks het feit dat ik vanavond helemaal tot in Zwijndrecht moest fietsen en daar kon overstappen op de tram om naar het Sportpaleis te gaan (om de éénvoudige reden: ondanks dat ze het openbaar vervoer zo promoten rijden er na half 12 geen bussen of treinen meer…) en dat mijn compagnie afzegde net voor m’n vertrek heb ik enorm hard genoten vanavond.

Als kind van de jaren ’90 herinner ik me uiteraard nog de shows van Urbanus op televisie, en vooral z’n laatste show dan, “Plastiek Zakske”. Vanavond zou hij echter een best-of brengen, zijn grootste hits aangevuld met nieuw materiaal. En dat was geen loze belofte! Urbanus kwam vrij zenuwachtig op het grote Sportpaleispodium dat omgebouwd was naar een kleiner model zodat er geen te grote leegte ontstond, maar toen hij na 5 minuten alweer van het podium verdween om even zijn helm af te gooien kwam hij gekalmeerd terug. Het publiek at dan ook direct uit zijn hand met de opening “Ik ben Urbanus, en gijle?”.

Daarna volgde zijn beste sketches, al dan niet in vernieuwde vorm, en zijn grootste hits… En meezingen deed iedereen, oud en jong, de meesten konden woord voor woord 1-2-3-Rikketik meezingen en omdat we braaf waren kregen we allemaal maar een half pakske slaag. Dat Urbanus nog graag een beetje shockeerd mag ook gezegd zijn, en hier en daar hoordde je wel degelijk een “Ooooh” in plaats van gegniffel of luidop gelach toen hij de draak stak met Dutroux of Pukkelpop. Maar hij komt er mee weg.

Urbanus is ondertussen niet langer enkel bekend van zijn legendarische zaalshows natuurlijk, daarnaast zijn er ook nog alle strips (Urbanus, De Verniste Versnepelingskes, Mieleke Melleke Mol, …) en zijn de tribune zat hier en daar dus ook gevuld met kinderen. Ook daar had hij aan gedacht… “Zitten er kindertjes in de zaal?”, en toen ze niet te luid terug schreeuwen een luidere “Zitten er kindertjes in de zaal?” dat gevolgd werd met “Zitten er pedofieltjes in de zaal?”. Daarna sleepte hij een handgeknutseld molentje het podium op om eerst “1-2-3-Rikketik” te spelen (en halverwege pas het molentje in gang te zetten…) en tijdens het tweede deel bracht hij de Regi in zichzelf naar boven met “Hittentit”.

Na twee uur en half was de show gedaan, maar deed hij nog 2 bisnummers… en het publiek blijft schreeuwen naar meer. Wanneer Urbanus nogmaals het podium opkomt om iedereen te bedanken om naar zijn show te komen en er ontzettend hard van te genieten komt ook Sandy Tura het podium op, om Urbanus een gouden plaat te geven voor het verkopen van ondertussen al 12 000 stuks van “Goe Poeier”, zijn verzamelcd waaro jammer genoeg de nieuwe nummers niet te vinden zijn… Urbanus verlaat met enkele tranen in de ogen het podium en de fans keren tevreden huiswaarts, sommige een beetje teleurgesteld dat de show geen drie uur langer duurdde, want zoals het gaat bij legende’s zijn er nog talloze nummers en sketches niet gespeeld “Ge Moogt Naar Huis Gaan” en “Plastiek Zakske” om er maar twee te noemen die ik misste.

Als Urbanus echt op tournee zou gaan door Vlaanderen naar de theaterzalen ga ik sowieso terug… De legende is still alive.

Nog even de setlist, zodat u thuis de sketches eventueel van vroeger nog eens kan (her)beluisteren…

 1. Kodazuur
 2. De wereld is om zeep
 3. Gigippeke
 4. Op vakantie naar Wanhobië
 5. Rustige oude dag
 6. 1-2-3 rikketikketik
 7. Engels protestlied
 8. Hels angel
 9. De aarde
 10. Poesje stoei

    —- Pauze —-

 1. Mieke middelvinger
 2. Pek en pluimen
 3. Op de spoorwegberm
 4. Welkom
 5. Hittentit
 6. Prachtig kindje
 7. Vaarwel Theo
 8. Gladde iolen
 9. Bakske vol met stro

    —- Bisnummers—-   

 1. Madammen met een bontjas
 2. Quand les zosiaux chantent dans le bois

Een prachtige zaalshow van een grote meneer….

Bron foto’s: Urbanusfan.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s