Mika – The Origin of Love

Mika kondigde begin 2011 aan dat we een cd rond de zomer mochten verwachten. Dat werd uiteindelijk een heuse festivaltour en een beloofde cd die verplaatst werd naar de herfst. En twitterde hij dat hij pas de studio indook voor een de cd in het voorjaar van 2012 klaar te hebben. En uiteindelijk werd het 17 september. Maar na lang wachten is het derde album klaar, met hoge verwachtingen, zowel muzikaal als creatief. Mika tekende voorheen alle covers zelfs (cd’s, singles, merchandising,…).

Toen Mika de cover echter bekend maakte was iedereen redelijk ontgoocheld omdat de cover geen tekeningen bevatte en eigenlijk vrij amateuristisch overkwam. Gelukkig draait de cd niet om de cover en is het verdere artwork wél de moeite. Wederom een extra reden om de cd niet te downloaden maar te kopen.

Eigenlijk verschijnt de cd pas morgen, alleen de Franse editie is sinds vorige week vrijdag te krijgen. Voor de standaard versie maakt dat weinig verschil, maar de bonus cd in de deluxe versie bevat 3 Franstalige nummers in plaats van enkele akoestische nummers.

Het album opent met “Origin of Love”, een echte liefdessong dat geen ballad is. Mika bekende ondertussen dat hij dolverliefd is op een man en wil met dit lied duidelijk maken dat er niemand of niets, ook geen religie, moet beslissen op wie je wel of niet verliefd kan worden maar dat enkel de liefde zelf telt.
Het is ook meteen duidelijk dat Mika anno 2012 iets elektronisch klinkt en totaal verschilt van de voorgaande albums, zonder zich zelf te verliezen: diepgaandere teksten dan de muziek doet vermoeden.

“Lola” bewijst dat het allemaal iets gelikter is maar dat de nieuwe stijl niet hoeft te beteken dat de piano en gitaar helemaal achterwege zijn gelaten (gelukkig maar!), en het handgeklap doet denken aan “Blame it on the Girls”. Een echte plakker die enkele dagen in het hoofd zit.

“Stardust” klinkt ontzettend vrolijke, een nummer dat live volledig zal knallen. “Let me put some stardust in your mind”, of  je het wil of niet, maar hij doet het sowieso.

Het vierde nummer, “Make You Happy”, was het eerste nummer van het nieuwe album dat officieel “gereleased” werd door middel van een kort film (zoals ook van “Origin of Love” een kortfilm werd gemaakt, zie boven). Geen single dus, en ook geen echte videoclip. Meer een verlenging van het artistieke.
Feit is dat het nummer maar lauw werd onthaald door de fans, voor deze versie (Miami edit) werden echter de meeste computermuzikanten geruild voor echte muzikanten en dat maakt het nummer ineens stukken beter!

Eén van de eerste nummers die geschreven werd voor het album was “Underwater” met Nick Littlemore (van Empires of the Sun). In de track by track videos die opgenomen werden verteld Mika dat de zang ingaat tegen de melodie van het nummer, en dat maakt het speciaal maar een enorm fijn nummer. “Cuz all I need is your breath” doet trouwens enorm denken aan het eerste nummer van het album.

“Overrated” werd als b-side gereleased op één van de singles van “Life in Cartoon Motion” maar deze versie doet helemaal niet meer denken aan die b-side. Het toont een hele andere Mika, eentje die dance muziek maakt en je de komende maanden wel eens als remix zou kunnen horen in de clubs.

Op dit album is ook een heel volwassen Mika te horen, zoals in “Kids”. Een nummer dat een nostalgisch gevoel geeft, maar eentje dat je blij maakt. Geen overdaad aan instrumenten in dit nummer en begeleidt door een akoestische gitaar.

Ook teksten over dronken verliefd worden zijn geen taboe, “I Only Love You When I’m Drunk” klinkt zoals de Scissor Sisters en lijkt eerder opgenomen tijdens een gewone soundcheck. Een nummer dat voor het plezier geschreven werd en niet serieus bedoeld was.

“Step With Me” had ook “Come Dance With Me” kunnen noemen, want het klinkt eerder als een fantastisch nummer om samen op te dansen. Geen club-dansen dat ik bedoel overigens. Een klein en gezellig living-nummer. Een klein duetje. Maar vrolijk, heel vrolijk. “Step one: come a little closer, step two: rest up on my shoulder, step three: I’m calling you baby.” Als je hier niet verliefd op wordt is er geen hoop meer voor je.

Priscilla Renea waarschuwt in het begin van “Popular Song”, maar Mika gaat ook een beetje rappen tijdens dit nummer dat gebruik maakt van Stephen Schwartz “Popular” uit de musical “Wicked”. Zo’n nummer dat het album breekt en iets totaal anders is dan alle voorgaande. Maar op een positieve manier.

Mika hield vorige zomer wel een beetje woord en liet zijn fans niet volledig op hun honger zitten, want zij die niet tot op één van zijn concerten konden geraken kregen wel de Franse single “Elle Me Dit” op hun bord geschoteld. “Emily” is de Engelstalige versie hiervan die lichtjes anders begint. Het blijft hoe dan ook duidelijk dat het om een “vertaling” gaat, je wilt continu “Elle Me Dit” gaan meezingen, het blijft dus even aanstekelijk werken.

“Heroes” slaagt de brug tussen de oude en de nieuwe Mika. Een fantastische tekst, geen overdonderende muziek en het zacht gefluister afgewisseld met Mika’s kopstem.

Uiteraard is “Celebrate”, de eerste single van dit album al gekend bij het grote publiek, en het mag nu gezegd: er waren talloze betere keuzes geweest. Twaalf om precies te zijn.

De eerste CD wordt afgesloten (op de Franse versie toch) met “Elle Me Dit” (op de Europese versie is die terug te vinden op de bonus disc).

De Franse deluxe versie komt met een bonus cd die 3 Franse nummers, 3 remixes, 1 andere versie van “Make You Happy” en 1 nieuw nummer bevat.

“Karen” werd vorig jaar al voorgesteld tijdens de zomertournéé en klinkt heel aanstekelijk, en ondanks dat de herfst in aantocht is heel zomers. Het nummer staat beter bekend als “Rue de Martyrs 82”.
“L’Amour Dans Le Mauvais Temps” werd vorige zomer nog in het Engels gezongen als “Blame it on the Weather” (zeker eens opzoeken op YouTube, want meer dan de moeite!). Maar in het Frans wordt het nog iets romantischer, iets liever, iets zachter. Iets meer regen op de ruit. Enige min-punt is dat Ida Falk Winland niet meer meezingt op het nummer en dus geen echt duet meer is.
Dat Mika ook in staat is een echte Franse chanson in elkaar te steken bewijst hij als hij tijdens “Un Soleil Mal Luné” plaats neemt achter zijn piano en enkel met dat geluid en zijn stem de stilte om jouw oren doet verdwijnen. Kippenvel, en dat in het Frans!

Voor mijn part hadden de remixes van de bonus cd weg mogen blijven en hadden ze één internationale bonus versie mogen maken. Ik ben sowieso zelden een liefhebber van remixes omdat ze meer afbreuk doen aan goede nummers dan effectief op zichzelf goed zijn. De Robbie Rivera remix van “Celebrate” is daar heel misschien een kleine uitzondering op.

De elektronische versie van “Make You Happy” is ook terug te vinden op deze bonus disc als LA edit. En ook hier ben ik, zoals hierboven reeds te lezen was, geen fan van. Dit is de versie die je ook in de kortfilm te horen kreeg.

Wel een extra nieuw nummer is “Tah Dah”, nog één fantastisch nummer om het album af te sluiten. Eentje met meezing-potentieel dat ook heel catchy klinkt.

Wederom een dijk van een album met vooral de extra remixes als minpunt. Die zijn meer dan overbodig.

Pareltjes van het album: Origin of Love, Stardust, Make You Happy (French version), Underwater, Kids, Step With Me, Popular Song, Heroes, L’Amour Dans Le Mauvais Temps, Un Soleil Mal Luné en Tah Dah.

Advertenties

2 gedachten over “Mika – The Origin of Love

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s