De bullshit voorbij

We zijn het verleerd, het het negatieve, het minder goede, te verwijderen uit ons leven. Meer nog. We delen de negativiteit graag. Liever zelfs dan de positieve ervaringen.

Wanneer één van de, al dan niet commerciële, zenders weer eens een avond heeft waar geen enkel programma ons interesseert nemen we onze tablet ter hand en twitteren en facebooken we met veel plezier hoe godgeklaagd het is dat men weer alleen maar onzin uitzendt. Dat er nog talloze andere zenders zijn komt tegenwoordig niet meer in ons op. Of we zijn het zappen verleerd. Dat kan ook natuurlijk.
Of misschien is het gewoon zendertrouw. Misschien is dat wel de reden waarom we liever een hele avond naar vtm kijken, naar een programma waar mensen die met hun problemen niet terecht durven bij hun huisarts, maar wel op televisie. Naar de zoveelste reeks waar de Vlaming zijn talenten (ongeacht of die aanwezig zijn of niet) tentoon mag spreiden. Waar holebi’s die zonder camera’s niet uit de kast durven komen.

Als het goed is, dan nemen we diezelfde tablet uiteraard ook ter hand. Niet om te zeggen. Nee, om die goede quotes uit de reeks te gaan delen met iedereen die het, al dan niet, wil weten.

Ook bij muziek trekt de lijn zich door. We klagen maar al te graag dat er amper nog goede bands zijn, dat de cd-rekken gevuld worden met carnavalhits, Nederlandstalige kindermuziek en de winnaars uit de desbetreffende winnaars uit de talentenjachten op vtm. Om het jaar daarop allemaal vervangen te zijn.
Uiteraard zijn er ook nog de artiesten die hun naam al lang in de geschiedenisboeken genoteerd hebben dat ze ondenkbaar zijn uit die CD-rekken, maar echt nieuw talent zien we niet meer opduiken, tenzij ze ontdekt werden op televisie. We lachen liever met Justin Bieber, klagen over het ‘kuikentje piep’ en de “Gangnam Style” dan dat we de muziek de we wel goed vinden onder de aandacht brengen. Zelfs als we een artiest goed vinden zullen we vandaag liever de plaat grijs draaien op Spotify, als we hem al niet eerst gedownload hebben.

Wanneer iets slecht is haasten we ons om er over te klagen, al dan niet op sociale media. En als we niets te klagen hebben, dan klagen we over de aanpassingen die de sociale media nu weer doorgevoerd hebben. Een nieuwe lay-out op Facebook? Hoe durven ze!

En eigenlijk is het zo makkelijk. Geen bal op televisie? Zap naar een andere zender, of beter nog: schakel hem uit en lees een boek. Geen goede muziek? Zap naar een andere zender, of beter nog: neem een CD (of plaat) uit die kast en zet jouw cd-speler extra luid.
Niet akkoord met de nieuwe lay-out van jouw favoriete sociale media? Hé, dat is niet erg. Niemand verplicht je het te gebruiken, je kan het net zo weer goed verwijderen.
En (her)ontdek je een fantastische programma, een geniale cd of een spannend boek? Deel het. Geef datgene dat wel aandacht verdient de liefde van andere mensen. Dat is voor de bedenkers ervan zoveel leuker!

4 gedachten over “De bullshit voorbij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s