Beste manneke Paul,

Nog geen jaar geleden werd u met veel trompetgeschal en bravoure binnengehaald in de Vlaamse Televisie Maatschappij. Vol triomf werd er gecommuniceerd. Alsof de oorlog, die toen woede want er stond een nieuwe commerciële zender klaar om de aanval in te zetten, al vooraf gewonnen was.

Uiteraard stonden de kranten er vol van, u was zo waar een nieuws-item. En zoals overal waar u komt waren er twee partijen. ‘Maar’ twee partijen. Zij die voor u waren en zij die tegen u waren. Nee, er is geen gulden middenweg bij u. Maar u kwam met uw Nederlandse vrolijkheid, vol enthousiasme en met een koffer vol kleine en grote liedjes. U maakte meerdere Vlamingen gelukkig met kleine en grote verrassingen, u zorgde voor unieke interviews met BV’s die anders geen sofa willen delen met elkaar en met grote wereldsterren die in geen enkele andere Belgische televisieshow opduiken. En steeds heb je het gevoel: “Die Paul, die is de beste vriend van zijn gasten.” Bij sommigen blijkt het zelfs het geval te zijn als we met Kerst kunnen lezen dat u Mika bij u thuis uitnodigt voor een Kerst-maaltijd.

U zit al langer in het vak dan ik televisie kijk. U weet als geen ander hoe verraderlijk dat landschap is. Het ene moment word je op handen gedragen door het publiek, het volgende moment word je afgeschoten. Maar de twee kampen die bestonden toen vtm u binnenhaalde bestaan nog steeds. Alleen niet meer in dezelfde verhouding als in het begin. Uovertuigde menig man en vrouw in de Vlaamse huiskamers en ze sloten u in hun hart. Hoe kan het ook anders, die grote brulbeer met z’n zachte teddy-vacht?

Waarom er geen vervolg komt op het succesvolle “Manneke Paul” avontuur hebben wij het raden naar. Misschien was men daar in de Medialaan te bang voor nog meer controverse? Controverse die overigens alleen werd gemaakt door de andere media. Controverse die niet meer bleek dan van een mug gemaakte olifant.

Ach, manneke Paul, ik volg u al sinds “Mooi! Weer de Leeuw” en “Paul’s Parenavond”. Daarna kwamen “Lieve Paul” en “X de Leeuw”. Zelfs als Vlaming keek ik dagelijks naar de “MaDiWoDoVrijdagshow”, één van de weinige talkshows die ik, zeker in zijn eerste vorm met Fillemon in de studio, één van de meest aangename vond om naar te kijken. En dan dit jaar “Langs de Leeuw” en “Manneke Paul”.
Al die grote sterren die gezellig bij u op de bank schuiven en net iets meer vertellen dan dat ze dat in andere programma’s doen. De Sint die trouw ieder jaar weer een bezoek brengt bij u. Er kan nog wat geleerd worden van u.

Maar velen onderschatten u ook als zanger, zanger van die kleine, tedere liedjes. Het was in november, toen ik aan stond te schuiven in Brussel voor het concert van Mika, enkele weken na zijn doortocht bij u, dat de hele rij “Ik heb je lief” stond te zingen. In het midden van hartje Brussel.

Manneke Paul, u bent een ervaren rot in de televisiewereld, geniet van de welverdiende rust en binnenkort staat u er weer. Sterker dan ervoor!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s