Over zwarte pieten…

IM000759.JPGSamen met het hoogtepunt in de discussie over de kleur van zwarte pieten heeft onze maatschappij ook het toppunt van de verzuring bereikt. Erger dan dit kan het niet meer worden denk ik. En hoop ik.

Het feit dat zwarte piet zwart is heeft niks te maken met zijn land van herkomst. Zwarte piet is zwart door het roet. En voor zij die vragen of je werkelijk zo zwart ziet na het door een schoorsteen te kruipen. Wel, geloof je ook dat Harry Potter echt kan toveren dan? Als het allemaal zo historisch en werkelijk correct hoeft te zijn. Zwarte piet is geen negers. Al zijn er wel, maar ook zij zien vaak zwart door het roet…

Zwarte piet is de perfecte tegenhanger voor de beangstigende en strenge Sinterklaas. Hij is niks meer dan het evenbeeld van een jong kind. naïef, een beetje ondeugend en vooral iemand met een groot hart. Hij is niet dom, hij is geen slaaf of wat dan ook.

Ik ben zelf enkele jaren zwarte piet geweest. Kinderen en volwassenen, van alle leeftijden en rassen, waren onze beste vriend. We toverden glimlachen op vele gezichten van jong en oud, we brachten mensen uit de zogenaamde minderheidsgroepen samen met de zogenaamde racisten.

Dat we anno 2013 moeten discussiëren over iets wat een fijn en gezellig kinderfeest moet zijn is jammer. Want het is geen feest enkel voor de blanken, de Sint komt langs in allerhande huishoudens ongeacht de afkomst van dat gezin. De Sint is geen racist maar wel een kindervriend. Al meer dan honderd jaar lang.

En dat de VN zich met zo’n kwestie bemoeid. Wel,… Er zijn geen ernstigere en dringendere dingen om hen mee bezig te houden? Of ergere vormen van racisme die misschien eerst moeten behandeld worden voordat we een fijn kinderfeest gaan kapot discussiëren en een zure nasmaak gaan bezorgen.

Trouwens, voor Pasen. Klokken kunnen niet echt vliegen. Heus niet. Misschien kan de VN zich daar ook over buigen, en kunnen we in april een vliegverbod moeten afkondigen, voor de zekerheid?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s