Robbie Williams – Swings Both Ways

Robbie-Williams-Swings-Both-Ways-Deluxe-Version-2013-1200x1200

Robbie Williams stond afgelopen zomer nog in een bijna uitverkocht Koning Boudewijn Stadion het beste van zichzelf te geven tijdens de Take The Crown Summer Stadium tour of hij is al terug met een gloednieuw album dat het vervolg moet zijn voor “Swing When You’re Winning” uit 2001, één van zijn bestverkopende albums tot de dag van vandaag.

“Swings Both Ways” bevat 5 gloednieuwe (en zelfs 7 in de deluxe uitvoering), 1 herwerking van een reeds verschenen nummer van hem en 8 covers van klassiekers. Het is het eerste album sinds “Escapology” dat meegeschreven en produced werd door Guy Chambers, de vaste mede-songwriter van Robbie Williams voor de eerste albums en de vele hits zoals “Angels” en “Feel”.

Het album opent met twee gloednieuwe nummers “Shine My Shoes” en “Go Gentle”, nummers die al iets langer circuleerden. De eerste omdat die meteen gedownload werd nadat je het album voorbestelde bij iTunes, de tweede omdat het de eerste single is uit het album. Beiden zeker geen slechte nummers, zo maakt “Go Gentle” zeker kans om een opvolger te zijn/worden voor “Angels” en toont “Shine My Shoes” aan dat Robbie nog steeds tongue-in-cheek kan zijn ook. Toch zijn ze referentie voor de rest van het album.
Het album bevat ook 5 duetten, de eerste daarvan is met Olly Murs, die er afgelopen zomer bij was in Brussel, en samen coveren ze “I Wan’na Be Like You” uit “Jungle Book”.

En dat is misschien wel een rode draad doorheen het hele album, dat swing mixt met doodgewone pop-muziek, maar ook jazz, country, musical en af en toe zelfs muziek die gewoon in een echte Hollywood/Disney-film thuis hoort met de grandeur die zelden nog terug te vinden is in de hedendaagse films.

Mijn minst favoriete track van het album is “Swing Supreme”, misschien omdat ik teveel de gekende “Supreme” hoor en dat tempo minder samen gaat met de geweldige muziek die het orkest speelt. “Swings Both Ways” is een duet (en ook samen geschreven door) met Rufus Wainwright en brengt voor het eerste ook het echte swing-gehalte naar boven tijdens het luisteren van de CD. Het duet met Lily Allen, “Dream a Little Dream” is misschien wel mijn meest favoriete track van dit album. Hun stemmen gaan geweldig goed samen (ze werkten ook eerder samen op het Rudebox-album)

“Snowblind” was het allerlaatste nummer dat hij samen met Guy Chambers schreef voordat ze een grote ruzie kregen na de opnames van “Escapology” en elk hun eigen weg gingen voor enkele jaren. Op dit album gebruiken ze de vocals die Robbie toen opnam maar die zelfs nu nog geweldig goed klinken en de sterke tekst echt geweldig laten klinken. Naar mijn mening is het orkest in het nummer iets te hard aanwezig, maar dat is uiteraard persoonlijke smaak.

Het laatste duet (je hoort Robbie samen met Michael Bublé nog “Soda Pop zingen op het album) is met Kelly Clarkson en “Little Green Apples” getiteld, ook een cover. Het nummer brengt het Kerst-gevoel al naar boven en neemt je al mee naar de warme haart en de geur van dennennaalden van de Kerstboom. Het laatste nummer “No One Likes a Fat Pop Star” op het gewone album (zoals eerder vermeld bevat de deluxe versie 3 extra nummers) schreef Robbie nadat hij deze zomer commentaar kreeg over zijn omvang na zijn concert in Zweden. Geen echte swing, wel eerder musical.

De DVD die je kan vinden in de deluxe versie is niet echt de moeite, hij duurt 11 minuten en bevat naast twee volwaardige video’s tijdens de opnames in de studio twee heel korte fragmenten. De drie extra tracks zijn dan echter wel weer meer dan de moeite. Het beste nummer op het hele album is “Where There’s Muck”, de laatste cover “16 tons” laat een Robbie horen die een beetje Elvis laat weerklinken en “Wedding Bells” is een samenwerking met Gary Barlow, Take That-collega die volgende week zijn eerste solo-album in 15 jaar weet verschijnen, en het verhaal verteld van een man die betoverd is door een vrouw die niet goed is voor hem.

“Swings Both Ways” is sowieso het sterkste Robbie Williams-album in de laatste jaren, en mogelijk ook wel van zijn hele carrière. Waarom? Omdat hij de nummers brengt die dicht bij zijn hart liggen en waar hij zelf fan van is, omdat hij terug is bij de producer en songwriter die hem mee hielp groot maken en die magische mix nog steeds goed plakt en omdat je het plezier gewoon kan horen.

Ik hoop alvast dat morgen “België” ook weer op zijn lijst te vinden is wanneer hij de tourdata bekend maakt!

Moet je zeker gehoord hebben: Dream a Little Dream (feat. Lily Allen), Snowblind, Little Green Apples (feat. Kelly Clarkson), No One Likes a Fat Pop Star, Where There’s Muck

Advertenties

5 gedachten over “Robbie Williams – Swings Both Ways

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s