Walter Isaacson – Steve Jobs

9781408703748

Het lijkt nog niet bijzonder lang geleden, maar het is alweer 2 jaar geleden dat Steve Jobs stierf aan de gevolgen van kanker in 2011. In 2009 vroeg hij Walter Isaacson om een biografie over hem te schrijven. Isaacson zei niet direct “ja”, maar de vrouw van Steve Jobs wist Isaacson uiteindelijk toch te overtuigen.

De biografie, die simpelweg de titel “Steve Jobs” meekreeg, is een boeiend verhaal over iemand die de (technologische) wereld heeft geschapen zoals we die vandaag kennen. Het wordt tijdens het lezen van de biografie alleen maar duidelijk dat zijn nalatenschap veel verder gaat dan enkel wat Apple geproduceerd heeft (of nog steeds produceert). De computers, zelfs die van Windows, zouden er nooit zou hebben uitgezien zonder de vooruitstrevendheid van Jobs. De muziekwereld is misschien uiteindelijk ook wel een stuk gered door Jobs door zowel de iPod/iPhone als de iStore. De wereld van de smartphones had er vast ook helemaal anders uitgezien en ja, zelfs de wereld van animatiefilms had misschien nooit zo boeiend en mooi geweest zonder Jobs. Alles wat hij deed had hij van bij het prille begin tot het verschijnen op de markt toe allemaal in de hand. Bij iedere stap in het proces overdacht hij alles en paste indien nodig aan. Ja, indien het nodig was bouwde hij terug op vanaf 0.

Na het lezen van het boek zou je kunnen denken dat Steve Jobs een genie was. En dat was hij, zonder meer. Maar hij was misschien ook niet de meest fijne man op aarde. Dat hij werknemers afbrak als hij iets niet goed vond, al dan niet voorzien van voldoende scheldwoorden. Dat dingen op zijn manier gebeurden of helemaal niet tot het wel op zijn manier ‘kon’ gebeuren. Dat hij sommige problemen helemaal negeerden om te focussen op een resultaat zonder een oplossing te zoeken. En dat laatste heeft hem misschien uiteindelijk zelfs het leven gekost.

“Steve Jobs” is een interessant boek. Het is geen verheerlijking van een geniaal persoon. Het is een oprecht boek geworden met feiten, gehaald uit de verhalen van Steve Jobs, zijn familie en vrienden, (oud-)collega’s en zelfs concurrenten. Het is een boek die de ware Steve Jobs laat zien, een persoon die ontzettend veel bereikt heeft maar mensen ook enorm kon kwetsen.

En toch is het een boek dat een aanrader is. Is het nu om inzicht te krijgen over hoe de huidige computertechnologieën tot stand gekomen zijn, de marketinginzichten van Steve Jobs of gewoon, omdat je geïnteresseerd bent in zijn verhaal.

Een must read!

http://www.bookido.be/nl/books/1276427/steve-jobs

Advertenties

Een gedachte over “Walter Isaacson – Steve Jobs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s