Het Vonnis

47511

“Het Vonnis” is de eerste rechtbankfilm die in België werd gemaakt. Zowel het scenario en de regie waren in handen van Jan Verheyen, iemand die weet hoe een goede film in elkaar zit en gemaakt moet worden en dus een ijzersterk scenario afleverde voor een film die makkelijk als “saai” bestempeld zou kunnen worden.

Luc Segers is een brave huisvader, maar wanneer hij met zijn gezin huiswaarts keert na een bedrijfsfeest en hij stopt om te tanken wordt zijn vrouw slachtoffer van een roofmoord wanneer ze brood wil gaan halen. Wanneer Luc wil gaan kijken waarom zijn vrouw zo lang wegblijft wordt zijn dochter slachtoffer van een noodlottig ongeluk. Luc wordt zelf ook in elkaar geslagen, maar overleeft en ontwaakt na 3 weken uit coma. Wanneer hij hoort wat er allemaal gebeurd is en dat hij zijn gezin kwijt is, en daarnaast ook zijn promotie aan zich voorbij ziet gaan stort zijn hele leven in elkaar.
Hij herkent de moordenaar van zijn vrouw en met een dure advocaat maakt hij zich klaar voor de rechtszaak, tot plots blijkt dat er een procedurefout is gebeurd waardoor de moordenaar al snel weer op vrije voeten komt. Op dat moment kraakt Luc volledig. Hij besluit het recht in eigen handen te nemen en vermoord de moordenaar van zijn vrouw. Hij geeft zich vrijwillige over aan de politie en wil nu ook het systeem aanklagen. Samen met zijn advocaat plant hij een riskante en strategische manier uit om het systeem aan te klagen in de media en hopelijk toch vrij uit te kunnen gaan.

Omdat “Het Vonnis” handelt over een actueel onderwerp dat ook nog realistisch kan zijn weet het te raken. Ondanks dat de film niet bol staat van de actie blijft het alsnog spannend tot op het einde. Daarnaast is ook de vertolking van Johan Leysen als meester Jan De Cock (de advocaat van Luc Segers) één van de sterkste acteerprestaties die ik gezien heb. Hij brengt de lange monologen echt tot leven, wat nodig is om de rechtbankscènes niet slaapverwekkend te maken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s