J. K. Rowling – The Casual Vacancy

casual-vacancy-cover-art-hi-res

Voor veel mensen van mijn generatie zal J. K. Rowling voor altijd een heldin blijven, de schrijfster van een boekenreeks die voor mijn generatie was wat “Lord of the Rings” was voor onze ouders. 7 boeken en tien jaar lang lazen we, al dan niet in de kast onder de trap of onder ons deken ’s nachts de avonturen van Harry Potter. Toen in 2012 bekend werd dat ze een nieuw boek had geschreven overklaste ze alle records nadat enkel de titel, de cover en het feit dat het een boek voor volwassen was bekend waren. Geen korte inhoud of enige informatie over het boek zelf.

“The Casual Vacancy” is iets totaal anders dan Harry Potter. Meteen ook de reden waarom je misschien zo nu en dan negatieve commentaar leest van vorige fans die de overgang naar deze tragikomedie misschien niet hadden verwacht. Toch is het boek niet slecht maar laat het inderdaad wel de andere capaciteiten van Rowling zien. En wanneer ze de verhalen over magie achterwege laat, laat ze daarom de magie in haar schrijven zeker nog niet vallen.

Wanneer in Pagford Barry Fairbrother, de burgemeester, overlijdt staat de hele gemeenschap in het kleine dorpje in op zijn kop. Een strijd tussen rijk en arm, tussen mannen en hun vrouwen, tussen ouders en kinderen, tussen familie’s barst los in de strijd naar de vrijgekomen burgemeesterssjerp. Donkere geheimen van de kandidaten geraken bekend en het leven van vele gezinnen worden door elkaar geschut in de weken vooraf de verkiezingen. Wie zal er uiteindelijk winnen, en ten koste van wat?

Het verhaal zelf komt heel traag op gang, vooral doordat Rowling de personage’s zo sterk neerzet en tot in de kleinste details beschrijft. In het begin zal je meermaals de draad kwijtraken in de vraag naar wie nu weer wie is. Maar wanneer het verhaal echt van start gaat heeft ze je wederom weer volledig in je greep in een verhaal dat voor velen ontzettend herkenbaar is. “The Casual Vacancy” beschrijft het leven zoals het is en de personages zijn uit het echte leven gegrepen dat ze zelfs herkenbaar zijn. En net zoals bij haar alom gekende “Harry Potter”-reeks weet ze ook dit einde weer schokkend te maken en de laatste honderd pagina’s wil je dan ook gewoon in één ruk uitlezen.

http://www.bookido.be/nl/books/1199956/the-casual-vacancy/

Advertenties

2 gedachten over “J. K. Rowling – The Casual Vacancy

 1. Goede review 🙂 Ik vond het een geweldig boek en niet alleen omdat het Queen Rowling is. Ze toont haar kunnen, ze bewijst dat ze echt een goede schrijfster is (niet dat het nodig is natuurlijk). Maar bovenal: wat een verhaal! De laatste 100 pagina’s lezen inderdaad als een trein en de ontknoping breekt je hart. Heel mooi.

  Like

  1. Dankje voor het compliment!

   Ja, ik vond het ook een geweldig boek! Toen ik voor het eerst Harry Potter las vond ik het ook maar niks, maar toen ik doorbeet geraakte ik verslaafd. Dat is misschien eigen aan Rowling, maar ook bij deze moet je eerst doorbijten voor je helemaal in het verhaal geraakt, maar eens je in het verhaal zit wordt het echt fantastisch! 😀

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s