The Fifth Estate

91pZMGY9EbL._SL1500_

Ondanks dat er ondertussen maar weinig meer over in de krant opduikt kent iedereen WikiLeaks en de website nog steeds actief ondanks dat Julian Assange nog steeds in de Ecuadoraanse ambassade van Engeland verblijft. Assange is de oprichter van WikiLeaks en wordt gezocht door Zweden waar een aanklacht voor verkrachting loopt tegen hem. Doordat in Engeland de uitlevering aan Zweden is goedgekeurd heeft hij huisarrest in de ambassade en kan dus niet buiten de ambassade treden.

Maar alleen al het verhaal van Wikileaks is voldoende voer voor een film. “The Fifth Estate” is gebaseerd op het boek “Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange and the World’s Most Dangerous Website” Daniel Domscheit-Berg, de voormalige woordvoerder van WikiLeaks, en “WikiLeaks: Inside Julian Assange’s War on Secrecy” van de journalisten David Leigh en Luke Harding.

De film begint in 2010, net na het vrijgeven van de logboek van de oorlog in Afghanistan. Daarna maken we een flashback naar 2007 waar Daniel Julian voor de eerste keer ontmoet op een computerevenement in Berlijn. Het valt direct op dat de acteurs zoveel mogelijk op de echte personage’s trachten te lijken, iets wat hen ontzettend goed lukt overigens. Daarnaast zet Benedict Cumberbatch (meer dan bekend van “Sherlock”een waarheidsgetrouwe Julian Assange neer. Julian weet Daniel te overhalen en samen werken ze aan de website WikiLeaks en halen de eerste documenten binnen die ze kunnen vrijgeven.

Waar Daniel in het begin Julian als een held en mentor aanziet veranderd hun relatie over de jaren, mede doordat Daniel zijn job verliest en ook zijn vriendin verliest door al de tijd en het werk dat hij in WikiLeaks steekt, een organisatie die zich groots voor doet maar eigenlijk uit niet meer dan enkele vrijwilligers bestaat. Hij begint de echte Assange te zien en kan zich steeds minder en minder verzoenen met diens manier van werken.

Wanneer Bradley Manning talloze Amerikaanse overheidsdocumenten, met onder andere een video van een luchtaanval, logboeken van de Afghaanse en Irakese oorlog, lekt aan WikiLeaks wil Assange de documenten direct publiceren. Daniel pleit echter om de documenten vertrouwelijker te behandelen en de namen te verwijderen zodat onschuldige mensen niet in gevaar worden gebracht. Uiteindelijk weet WikiLeaks een deal te sluiten met enkele grote mediaspelers, op voorwaarde dat ze de documenten bewerken en namen verwijderen. Julian gaat hier mee akkoord, maar al snel ontdekt dat Daniel dat Julian helemaal de intentie niet heeft deze documenten te bewerken en enkel uit was op een goede media-deal.

Samen met enkele andere vrijwilligers weet hij tijdens een persconferentie van Julian WikiLeaks plat te leggen nadat hij door Julian uit de organisatie is gezet. De film eindigt met een interview van Julian Assange in de ambassade, die er op wijst dat de film enkel het verhaal van WikiLeaks verteld door de ogen van Daniel en dat hij een andere waarheid kent van het verhaal.

De films is op zich zelf ontzettend interessant omdat het het verhaal van WikiLeaks verteld, een verhaal dat ook een aardige spanningsboog kent. Daarnaast zijn de personages visueel waarheidsgetrouw weergegeven en toont Benedict Cumberbatch aan dat hij een fantastische acteur is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s