Het leven on tour

Bl_rWgvCQAERKev

Iets wat me al sinds het zien van de videoclip van “Wij Gaan Beginnen”, de alom gekende Samson & Gert-hit, ben in gefascineerd door het hele gebeuren van het leven “on the road” tijdens zo’n tournee van een artiest.

Natuurlijk is het als fan super om twee uur lang te genieten van alle fantastische muziek en het contact met jouw idool tijdens een concert, maar daar gaat uiteraard een heel gebeuren aan voor af. Het podium moet opgesteld worden, belichting en geluid moet de lucht in gehesen worden, camera’s geïnstalleerd, alle muziekinstrumenten moeten opgesteld worden en uitgebreid getest, net zoals alles moet afgesteld worden. Niet één keer, maar iedere showavond opnieuw.

En uiteraard reist er ook een heel circus mee op zo’n tour. Tenslotte staat de artiest niet alleen op het podium, maar is er ook nog de voltallige band (en soms dansers). Daarnaast reizen er ook nog technici mee om ieder bandlid op tijd en stond bij een materiaalwissel te helpen of bij kleine problemen met instrumenten. En dan is er nog de manager van de artiest, of de tourmanager, samen met de accountant die vaak meereist op zo’n (grote) tour. En dan zijn er nog alle crewleden om alles op te stellen en weer af te breken. Vaak tegen een hels tempo, want vaak staat de artiest of band de avond na het concert alweer ergens anders op te treden.

Wanneer wij de zaal uit zijn wordt er in een sneltempo geveegd, zodat de vrachtwagens kunnen binnenrijden en men snel met afbreken kan beginnen, ’s nachts kan reizen naar de volgende tourhalte en daar weer opbouwen zodat er ’s anderendaags weer een concert plaats kan vinden. En ondanks we ons luxe-vliegtuigen voorstellen en dergelijke reist de meerderheid van de crew- en bandleden met een heuse tourbus.

En ondanks dat het waarschijnlijk helse maanden zijn, zo’n tour, denk ik ook dat het ongelooflijk plezant en verslavend is. Want het kan niet anders dan dat al die crew- en bandleden ook familie worden. Dag in dag uit spendeer je met elkaar, vaak in combinatie met stress gebonden aan tijd. Maar toen deze zomer op het concert van Robbie Williams, vlak voor het concert, de hele crew samen een dansje deed op “Candyman” dan besef je wat een band ze met elkaar hebben. Mensen van alle uithoeken van de wereld, elk bezig met de dingen waarvoor ze aangesteld… Elk dragen ze hun stukje bij zodat wij ’s avonds kunnen genieten van wervelende shows.

En daar, daar heb ik alleen maar grootse bewondering voor…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s