Marc de Bel – Ule

COVER_DEMO_08

Iedereen die tussen 8 en 12 jaar was eind jaren ’90 kent Marc de Bel. Zo lang de rijen nu zijn voor Jeroen Meus zo lang  waren ze toen voor jeugdschrijver Marc de Bel. Lang voordat er sprake was voor de Harry Potter-franchise werden zijn Blinker-boeken verfilmd en was er allerhande merchandising over de Boeboeks-figuren. Met de 100-jarige herdenking van de eerste wereldoorlog was Marc de Bel dus de aangewezen persoon om een verhaal te schrijven voor de jeugd, dat ook gelezen kan worden door volwassen.

“Ule” vat het verhaal van de 14-jarige Ule uit Cruyshautem en haar familie samen van net voor de oorlog tot het einde. Zoals steeds doet Marc de Bel dit met een stoute knipoog voor de jonge pubers (trouwens één van de redenen waarom dat Marc de Bel steeds een top-schrijver zal blijven!). Het boek begint als een gewoon verhaal, van een jong meisje dat geïntroduceerd wordt in het jonge volwassene leven en haar eigen weg zoekt. Van de onzekerheid dat het nieuws in de kranten brengt. Wanneer de oorlog echter een voldongen feit wordt sleurt het verhaal je mee in alle omstandigheden, chaos en stress die ook de/een oorlog met zich mee brengt. Het verliezen van een veilige thuis, de continue onzekerheid, het verlies van vrienden en familie, de afstand tussen geliefden en het gebrek aan mogelijke communicatie…

Zonder een eng verhaal te creëren weet Marc de Bel toch telkens een duidelijk beeld te geven van alle vreselijkheden die een oorlog met zich meebrengt. Daarnaast is de familie van Ule een boerenfamilie, wat er voor zorgt dat ze de oorlog als de gewone mensen meemaken en niet relatief veilig blijven zoals de familie Boesman in “In Vlaamse Velden”. En ondanks dat ook de familie van Ule heel veel familie te verwerken krijgt wordt het niet ongeloofwaardig zoals in de eerder genoemde serie.

Voor jong en oud meer dan een vlotte must-read deze zomer!

https://www.goodreads.com/book/show/18799710-ule

Advertenties

4 gedachten over “Marc de Bel – Ule

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s