Robbie Williams – Swings Both Ways Live CD

packshot800

Net als vorig jaar was ook dit jaar na het concert van Robbie Williams afgelopen mei een CD te verkrijgen met het integrale concert op. Vorig jaar verzorgde Concert Live deze dienst nog, dit jaar stond Abbey Road Studios – Live Here Now daar voor in. Zij hangen inderdaad af van de wereldbekende opnamestudio en platenmaatschappij die in handen is van Universal Music. Waar het concert vorig jaar nog over 3 schijfjes verdeeld stond en het laatste schijfje zelf diende gedownload te worden bij thuiskomst van het concert en daarna gebrand te worden was het nu na het concert aanschuiven en het integrale concert op twee schijfjes mee krijgen. Voor de snelle beslissers was er ook de optie om de CD vooraf te bestellen, samen met de tickets, wat ook inhield dat 24 uren na het concert de CD al als MP3 beschikbaar zou zijn om te downloaden.

Jammer genoeg had ik twee dagen na het concert nog niks ontvangen en maakte ik me stilaan wat zorgen. Na wat heen en weer gemail bleek echter dat de dag na het concert in Engeland een feestdag was en dat hun service daardoor een beetje vertraging had opgelopen. Het had mooi geweest hun klanten hiervan vooraf op de hoogte brengen, maar vanwege het steeds snelle antwoord is ook dat akkefietjes snel vergeven en vergeten.

De CD zelf bevat inderdaad het integrale concert en is mooi afgemixt qua klank met publiek. Geen speciale uitschieters, maar jammer genoeg hingen de microfoons voor het publiek boven het publiek zelf zodat het rechtse en linkse gedeelte tot het midden werden gemixt. Maar heel veel dit doet niet af aan de (her)beleving van de concertCD.

Vooral het feit dat je een CD in handen hebt van het concert waar je zelf aanwezig was is een zeer fijn aandenken. Ongeacht dat iedere avond de zelfde setlist heeft en vaak dezelfde grapjes worden gemaakt is ieder concert op zich tot net dat beetje anders dan het vorige of volgende. De “Goedenavond” die meer Duits dan Nederlands klinkt aan het begin van het concert bijvoorbeeld, of het fantastische en zeer mooi uitgesproken “Dankjewel Dankjewel!” na ‘Minnie The Moocher’.

Doordat de Swings Both Ways Live Tour eigenlijk meer een show dan een concert is, is er ook een pauze voorzien. De eerste CD stopt dus ook waar Act 1 eindigde en pikt de draad weer op CD 2 waar Act 2 begon. De intermezzo’s, vlak voor de acts, werden wel uit de cd geknipt, maar doordat deze enkel maar de show aan en af kondigde heb je deze ook niet echt nodig op de CD.

Enig minpuntje aan de download is dat de kwaliteit hiervan toch iets slechter is dan de CD. Daarnaast bevat de binnenhoes van de fysieke versie ook mooie foto’s van de shoot voor het tour-programma, toch nog altijd een extraatje voor de fans.  Nadeel aan de fysieke versie is dat het geen echte CD’s zijn, maar CD-r’s waardoor de mogelijkheid bestaat dat niet iedere CD-speler deze afspeelt.

Dat artiesten hun inkomsten meer uit concerten en merchandising moeten halen dan uit de verkoop van hun gewone CD’s is een waarheid, maar in plaats van zich te storten op de ‘goedkope’ mogelijkheid en prullaria te maken en die dan weer voor veel geld te verkopen krijgen de fans hier een unieke mogelijkheid om ‘hun’ concert nog talloze keren te herbeleven. En aangezien de CD van de “Take The Crown Stadium Tour” vorig jaar ondertussen al grijs gespeeld is, twijfel ik er niet aan dat dat met deze CD ook het geval zal zijn.

Hoogtepunten van de CD zijn de fantastische uitvoering van opener “Shine My Shoes” en het daaropvolgende “Puttin’ on the Ritz”. Ook “I Wan’na Be Like You” klinkt live nog net dat ietsje beter dan op de gewone CD. Daarnaast barst het echte feest pas los op de tweede CD met de Soul Medley (die onder andere “Trouble”, “Reet Petite” en “Hit the Road” bevat) en een Swing-medley met Robbie’s grootste hits. Ook “New York New York” die een fenomenale intro gezongen krijgt van Denosh Bennett, één van de achtergrondzangeressen. Gloednieuw nummer van Robbie zelf die de boel afsluit is “Sensational”.

Hieronder kan je naar enkele nummers luisteren van de afgelopen tour…

Advertenties

4 gedachten over “Robbie Williams – Swings Both Ways Live CD

    1. Ja, het is de tweede concertreeks dat ie het doet en het is een geweldig aandenken. Hij verdient er aan en ik denk dat de fans met plezier dat geld er voor over hebben, hoop dat het in de toekomst nog meer navolging krijgt van andere artiesten want het doet niks af aan het unieke van een concert-ervaring 😀

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s