The Return of the Doctor

doctor-who

Doctor Who is terug! Ik leerde de serie kennen door mijn Franse leerkracht uit het vijfde middelbaar, die verschillende figuren uit de reeks tussen de mogelijke oplossingen plaatste voor de Franse ST’s (soort examens in de beroepsopleidingen). Een beetje later zond één de tweede reeks van de 2005-revival uit (want Doctor Who moet zowat de langstlopende televisieserie zijn aller tijden, eind vorig jaar vierde het nog zijn 50e verjaardag…). Zowat iedere Whovian (de overkoepelende naam voor alle DW-fans) en gewone kijker kon op het einde van de reeks niet anders dan huilen wanneer The Doctor afscheid moest nemen van Rose (gespeeld door Billie Piper) doordat ze beiden in een andere dimensie verbleven vanaf dan. Enkele seizoenen later zou ook The Doctor reincarneren, iets wat hij al meermaals deed in de historie van de serie, en zou hij gespeeld worden door Matt Smith. En die nam met Kerst afscheid van zijn rol, en werd het dus voor de nieuwe reeks tijd voor een nieuwe acteur die de rol zou overnemen. En die vond men in Peter Capaldi, die al twee maal eerder een rolletje had in de reeks of in een afgeleide van de Doctor Who-wereld.

Gisterenavond was het dus het grote moment en zouden we zien hoe de omgeving van The Doctor zou reageren, maar ook hoe hijzelf zou reageren op zijn nieuwe “ik”. De trailer was veelbelovend met een heuse T-rex die door Londen dwaalde.

“Deep Breath” duurde anderhalf uur en zette The Doctor terug op de kaart zoals die was voor Matt Smith. Hij werd terug een pak volwassener, wist iets meer waar hij naar toe wil en wat hij verwacht van mensen en is ook iets donkerder. Geen knappe, jolige posterboy meer. Niet dat de elfde Doctor slecht was, maar hij wist nooit te tippen aan Tien, gespeeld door David Tennant. Peter Capaldi zet een geweldige Doctor neer, één waar ik naar uit kijk om terug te zien. Ook de rol van Clara evolueerde duidelijk in de eerste aflevering van de achtste reeks en de Doctor is duidelijk ook opzoek naar een compagnon waar hij weer een diepere en minder oppervlakkige connectie mee heeft. De roddel gaat op dit moment dat Jenna Coleman, de actrice die Clara gestalte geeft, de serie zou verlaten op het einde van dit seizoen, al blijft het hele team daar vrij zwijgzaam over, maar ik hoop dat ze toch nog even blijft en zo verder kan meegroeien met de nieuwe Doctor.

De eerste aflevering moest dus vooral de nieuwe Doctor op de kaart zetten en het publiek laten wennen aan de nieuwe verschijning. Het verhaal was daardoor goed, maar eigenlijk niet sterk genoeg om anderhalf uur te vullen. Ook de T-rex die zo hoge verwachting uitlokte gaat er al aan voor het eerste half uur van de aflevering gepasseerd is. Toch is de aflevering de moeite te kijken, voor de nieuwe Doctor Who-fans die weer vanaf 0 mee kunnen, en voor de fans die nu klaar zijn voor een compleet nieuw seizoen van de fenomenale reeks.

Advertenties

2 gedachten over “The Return of the Doctor

  1. Ik vond Capaldi sterk. En eigenlijk ook wel een heel goede aflevering. Zo vaak dat we met zijn allen samen: “aaaaaaah!” “oeeeh” “haha” “ooooh!” “slim!” “wow” “super” hebben geroepen. De momenten waarop hij afvraagt waarom hij dat gezicht heeft gekregen, of niemand zijn gezicht herkent.. Of hoe tegen die slechterik vanalles zegt en nadien zelf in de reflectie kijkt en dat je gewoon weet dat hij eigenlijk over zich zelf bezig is.

    Momenteel nog het meeste fan van Eccleston, maar euhm, ondanks dat dit nog maar de eerste aflevering was.. Denk ik dat Capaldi mee op de eerste plaats gaat komen.

    Like

  2. Ja, ik vind de kritieken op de Facebook-pagina van de Belgische Whovians nogal onterecht, maar dat komt misschien ook omdat ik de eerste seizoenen van de oude reeksen niet gevolgd heb in tegenstellingen tot vele anderen daar en ook niet 100% opga in de Doctor Who-encyclopedie…

    Eccleston zal nooit mijn favoriete Doctor worden, maar dat komt misschien ook omdat Tennant mijn eerste echte Doctor was 😀

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s