Amélie Nothomb – Nostalgie van het Geluk

9789085425489

“Nostalgie van het Geluk” las ik vooral omdat ik direct voor de cover van het boek viel. Een steengoede cover zegt natuurlijk nog iets over het boek zelf, maar het trekt wel de aandacht en maakt  je hongerig naar het verhaal.

Amélie Nothomb is een Belgische-Franse schrijfster die doordat haar vader ambassadeur was in verschillende landen is opgegroeid, maar voornamelijk in Japan. Wanneer een Frans televisie-station haar uitnodigt voor een trip naar haar “thuisland” dat als materiaal moet dienen voor een documentaire over de schrijfster stemt ze toe. Ze keren terug naar haar geboortedorp, naar haar basisschooltje, naar haar kinderoppas en naar haar eerste verloofde.

Het wordt niet alleen een trip naar Japan en wat ooit haar thuis was, maar ook een trip door haar herinneringen. Een trip door het verleden dat kapot gerukt wordt door het verleden. Dat duidelijk maakt dat niks blijft wat het ooit was en dat alles in beweging is en blijft.

Naarmate de reis vordert stelt ze haar ook vragen of ze in het verleden de juiste keuzes heeft gemaakt, of ze blij is met hoe haar leven tot nog toe gelopen is. En of ze op de juiste koers zit.

“Nostalgie van het Geluk” is een boekje dat je op enkele uurtjes uitleest, dat geen levensoverschouwing is (en gelukkig, want eerlijk gezegd kende ik de schrijfster ook niet voor ik het boek las..) maar vooral een kort reis-dagboek en de daarbij horende gedachten en herinneringen. Een aangename lezer!

2 gedachten over “Amélie Nothomb – Nostalgie van het Geluk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s