Herman Brusselmans – Mogelijke Memoires

scale.rb__1

“Mogelijke Memoires” is het sluitstuk in de trilogie aan boeken die Brusslemans schreef toen zijn vrouw Tania hem liet zitten. Ondanks dat de boeken geen verband houden met elkaar ziet hij ze toch als een trilogie.

Het boek zelf is opgevat als een auto-biografie, maar vergis je niet, twaalf hoofdstukken lang verteld Herman Brusselmans over zijn jeugd, zijn familie, zijn vrienden en de wereld waarin hij opgroeide. In het dertiende hoofdstuk komen we in het heden terecht en blijkt dat feiten en fictie zich vlot met elkaar lieten vermengen en wanneer het veertiende hoofdstuk begint wordt duidelijk dat het absurdisme van het boek nog maar moet beginnen.

Meer dan eens zal je tijdens het laatste (het veertiende) hoofdstuk afvragen wat je in hemelsnaam aan het lezen bent. Brusselmans staat er niet om bekend zijn backspace toets te gebruiken en vult het verhaal gewoon zin bij zin aan, ongeacht waar het verhaal naar toe gaat (of niet naar toe gaat.)

Zelf ben ik er nog niet uit of ik het nu een goed boek vond of totaal absurd. De grens ligt waarschijnlijk ergens in het midden, op het punt waar waarschijnlijk ook de meeste lezers opgeven (aan de meerdere achtergebleven bibliotheekbriefjes in het boek te zijn ergens een tiental pagina’s na het begin van het laatste hoofdstuk, dat overigens meer dan de helft van het boek inneemt.)

Alleszins, “Mogelijke memoires” is geen 100% echte biografie maar wel een boek zoals we dat gewoon zijn van Herman Brusselmans.

2 gedachten over “Herman Brusselmans – Mogelijke Memoires

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s