Zondagmorgen

Het lijkt nog niet zo eens heel lang geleden, die zondag van weleer. Er was nog geen stress over schooltaken die ingediend moesten worden op maandag of aangekondigde toetsten. Geen opzettend gevoeld van maandagblues omdat de werkweek weer begint, maar nog volledig zorgeloos en vrij. Zondag was nog een dag waarop je 100% kon genieten, misschien nog wel net dat tikkeltje meer dan je kon op zaterdag.

Want geef toe, op de zondag van de jaren ’90 waren kinderen de koning. En dat begon al om 9 uur. Dan moest je al klaar zitten zelfs, dus je stond nog vroeger op. Want om negen uur ging TV2 van start, niet met één of ander saai programma, maar met Samson & Gert. En geen half uur durende aflevering, maar Samson & Gert waren de Ketnet van toen. Doorheen de afleveringen waren er tekenfilmpjes van Tom & Jerry of De Smurfen.

En als de avonturen van Gert en zijn pratende hond er op zaten was het snel overschakelen naar nummer drie op de televisie voor VTM. Niet dat we superveel keuze hadden. Tegenwoordig hebben de kinderen een overaanbod aan zenders en programma’s en zappen ze in het wilde weg. Wij konden niet zappen. Enkel hopen dat Samson op tijd gedaan was zodat we het begin van Schuif Af niet misten.

Want van huis 101 gingen we naar maison Arthur, een soort blokhut met een deur die horizontaal om zijn as draaide in plaats van gewoon open ging. Met de sketches van Arthus, Ingeborg en Bartje doorheen de show met eigenlijk best wel altijd relevatie thema’s. En dan op het einde had je de verschillende gezelschapsspelletjes dat op een gigantisch formaat werden gemaakt.

En na Schuif Af zat de televisieochtend er op. Zelfs als we al hadden gewild waren de kinderprogramma’s toen afgelopen tot ’s avonds. Geen dagdoorlopende zender zoals VTM Kzoom of Nickelodeon. Maar dat was niet erg, we hadden de meeste ideale zondagochtend achter de rug. En in de zomer misten we Samson & Gert en Schuif Af wel, maar dan was er Bassie en Adriaan, vaak op TV1 door sportwedstrijden die toen nog gewoon op TV2 werden uitgezonden.

Met Bassie en Adriaan trokken we door Amerika en Europa. Leerden we talen, geschiedenis, aardrijkskunde,… En vooral, bij alle drie de televisiereeksen leerden we onvoorwaardelijke vriendschap kennen. Soms was er ruzie of onenigheid, maar die werd uitgepraat. En met vijanden werd eerder gelachen en aan de politie overgeleverd als het om echte criminelen ging in plaats van dat men vocht.

De zondag van de jaren ’90 was heerlijk. En op die nostalgische momenten zou ik gewoon nog één keer voor die televisie willen zitten, in pyjama op de grond.

Advertenties

2 gedachten over “Zondagmorgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s