Laat een (kinder)feest een feest

Enkele jaren geleden waaide plots het idee om zwarte piet alle fluo-kleuren aan te meten om hem een vrolijker gezicht te geven en omdat hij nu toch moest bijshminken nu hij steeds minder en minder door de schouw kan binnenkomen. Nu zijn we ondertussen al gevorderd in die discussie omdat Zwarte Piet racistisch zou zijn.

Het is jammer dat een discussie over racisme gevoerd moet worden over een één van de mooiste (kinder)tradities. Meer nog. Dat een discussie over racisme moet gevoerd worden aan de hand van een figuur dat mijlenver van racisme staat. Als kind heb ik nooit (werkelijk nooit) donker gekleurde personen gelinkt aan Zwarte Piet. Hoeveel mensen ken je overigens die werkelijk op Zwarte Piet lijken (buiten de echte Zwarte Pieten dan, uiteraard)?

Het racistische kantje aan het hele Zwarte Piet verhaal ligt vooral aan de hele discussie die men er plots is gaan beginnen aanhangen. De reden waarom Zwarte Piet zwart ziet? Hierom dus, en geen enkele andere reden:

Dat we open moeten staan voor de mening van een minderheid, daar sta ik achter. Maar dat we alles moeten aanpassen aan de ideologie van die minderheid, omdat men zich gekwetst voelt? Als we dat werkelijk zouden toepassen zou er net heel veel moeten aangepast worden in onze samenleving. Er zal altijd wel iemand zijn die zich gekwetst voelt door een bepaald geloof of traditie.

Als men Zwarte Piet ziet als een racistisch figuur is het vooral een eigen ideologie, en niet zozeer de zogenaamde aanwezigheid van racisme in een bepaalde traditie.

Daarvoor zijn Zwarte Piet en Sinterklaas veel te lief met ieder kind, van welke ras en met welke huidskleur ook.

Geniet vooral van al het lekkers, van een heerlijke traditie en van alle liefde en warmte die er bij komt kijken.

Advertenties

Een gedachte over “Laat een (kinder)feest een feest

  1. Leuk stukje dat je hierover geschreven hebt! Ik ben het volledig met je eens, iets wat zo een leuk feest moet zijn wordt nu verpest door een hoop volwassenen. Bovendien vind ik dit feest deel van onze cultuur, op die manier zouden wij ons ook bedreigd kunnen voelen in de beleving van onze cultuur. We leven beter samen met elkaar met respect voor elkaars gewoonten en cultuur in plaats van constant op elkaars kap te zitten.
    Als kind heb ik hier zelf ook nooit bij stil gestaan en ik kan me voorstellen dat het voor de kinderen van vandaag heel verwarrend is wanneer volwassenen de link gaan leggen tussen zwarte piet en mensen met een donkere huidskleur!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s