Marc de Bel – Nelle, de heks van Cruysem

nelle

Opgegroeid in de jaren ’90 waar schrijver Marc de Bel nog langere rijen aan zijn signeertafel had tijdens de boekenbeurs dan Jeroen Meus en Pascale Naessens tegenwoordig samen hebben.

De boekenreeks over Blinker waren dan ook echte hits en werden in het pré-Harry Potter-tijdperk reeds verfilmd. Hoofdfiguur uit deze boek lijkt dan ook wel een oude bekende te zijn, want Nelle was natuurlijk het liefje van Blinker. Toch hebben beide boeken niks met elkaar te maken, maar bevatten de meeste van Marc de Bel zijn boeken wel subtiele verwijzingen of koppelingen naar dezelfde leefwereld, wat het lezen nog net zo fijn maakt.

“Nelle, de heks van Cruysem” is een fijn verhaal dat gebaseerd is op historische feiten. Nelle woont bij haar tante Clara in Cruysem. Kwatongen in het dorp beweren echter dat tante Clara een heks is. Wanneer de inquisiteur uit Brugge komt worden Nelle en tante Clara berecht. Nelle weet te ontsnappen, maar tante Clara moet de brandstapel op. Cruysem is met inquisiteur Kramers geen veilige plaats meer voor Nelle, en daarnaast wil ze de onschuld van haar en haar tante bewijzen. Wat volgt is een spannend verhaal, in de typische tienerstijl van Marc de Bel, waar we Nelle volgen in 1634. Het leven in de abdij, met een poppenkasttheater en de onveiligheid van rovers en Spaanse soldaten komen allemaal aan bod.

Net als het boek “Ule” is dit boek fijn om te lezen, niet alleen uit nostaligsche redenen, maar ook omdat het gewoon een goed boek is. Zoals we al jaren gewend zijn van Marc de Bel

Een gedachte over “Marc de Bel – Nelle, de heks van Cruysem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s