Allerlaatste les

Terwijl iedereen nu druk is met het studeren en het maken van examens had ik de voorbije 2 weken niet alleen een examen Frans en de deadlines voor het indienen van de paper van Studium Generale en de bachelorproef, maar waren er ook de lessen “Integrale managementcases”.

Tijdens deze lessen kregen we allerhande cases, soms een verhaal met een businessplan en enkele financiële cijfers, maar meestal het volledig analyseren van een bedrijf en de bijhorende sectoren. Bedoeling was dat we aan de hand van de analyses tips zouden geven als “rechterhand” van de CEO van dat bedrijf. Niet alleen het financiële aspect diende dus geanalyseerd te worden, maar ook het strategische, operationele en sales en marketing. Kortom, de voorbije twee weken waren een opfrissing van wat we de voorbije jaren allemaal geleerd zouden moeten hebben en dit ook toe te passen in de praktijk.

Het verzamelen van data (=het kopiëren van cijfers uit jaarrekeningen naar een Excel-bestand) was best enorm saai en misschien wel een beetje hersendodend, maar wel broodnodig om in een later stadium alles mooi te kunnen gaan analyseren in grafiekjes en tabellen. In het begin dienden we vaak nog wat bijgestuurd te worden en waren we soms niet kritisch genoeg in het stellen van vragen bij de analyse. Maar naarmate we meer cases maakten werden we beter, kregen we een aantal ratio’s pakken beter onder de knie dan ooit tevoor en zagen we knipperlichten waar de lector soms zelfs niet bij had stilgestaan.

Enorm interessant, vooral om na de analyse te gaan ‘ping-pongen’. Het gaan discussiëren over wat goede raad kan zijn, en wat eventuele gevolgen zouden kunnen. Maar nog fijner was het om in een zeer beperkt groepje die lessen te kunnen maken. We waren met 4, wat voor een zeer intiem karakter zorgde tijdens de lessen. En ons misschien wel de kans gaf om meer op te steken dan mogelijk in de gewone lessen. Ook al klikte het dan totaal niet met één iemand nadat die persoon meerdere malen deadlines en afspraken negeerde of langs haar liet liggen, de andere leden waren fijn en werden op korte tijd goede vrienden. En ondanks alle stress was het dus enorm leuk, en misschien wel één van de leukste vakken van de opleiding KMO-management. En als historisch mijlpaaltje: ook de allerlaatste les. Om een punt te zetten. Een geweldig punt.

Afgelopen week kreeg ik ook één van wat de mooiste complimenten moet zijn, maar tijdens een doordeweeks gesprek kwam het item Autisme plots ter sprake. En als één van die mensen dan helemaal verschiet wanneer ik toelicht dat ik een lichte vorm heb en zegt dat er helemaal niks van te merken valt. Wel, dat vind ik een zeer mooi en groots compliment.

2 gedachten over “Allerlaatste les

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s