Robbie Williams – Under the Radar: Volume I

v600_UTR1_Download

Eind vorig jaar deed Robbie Williams een Beyoncéke, zonder eerdere aankondigingen, single of ander promotiemateriaal gaf hij plots een nieuw album vrij. Maar hij pakte het iets minder commercieel aan en “Under the Radar: Volume I” is enkel verkrijgbaar via zijn officiële website en telt daarom ook helemaal niet mee in de charts. Geen erg, want het album is echt voor de fans (and the mentals) en bevat allemaal nummers die de vorige albums niet gehaald hebben. Een (Kerst)cadeautje voor de fans dus!

Openingstrack “Bully” is misschien één van de nummers die wel tot bij het grote publiek geraken. Het doet dienst als soundtrack in een reclame-spotje waar Robbie zijn 007-plunje nog eens uit de kast mocht voor halen. Als Secret Agent in the Service of Good Taste prijst Robbie namelijk het koffiemerk Café Royal aan.

“Raver” werd duidelijk geschreven ten tijde van “Take The Crown“, naar het einde toe kan je een klein deeltje horen van “Shit’s on the Radio”. Ongeveer de helft van het album werd geschreven tijdens deze periode, met Tom Metcalfe en Flynn Francis als schrijfpartners. Het andere overgrote merendeel werd samen geschreven met Guy Chambers in de periode na Take The Crown en kunnen als “voorproefje” beschouwd worden van wat Robbie nog in petto heeft.

In november deed Robbie ook de aankondiging van de “Let Me Entertain You Tour” die later dit jaar volgt. Daarmee komt hij ook naar TW Classic, deze aankondiging deed hij echter tijdens de opnames van de clip voor het derde nummer van dit album. “H.E.S.” is misschien het rustigere broertje van “Let Me Entertain You” en werd ook met het duo van TTC geschreven. Voor de opnames van deze videoclip mocht hij met één van de duurste camera’s op deze wereldbol aan zijn buik gebonden rondlopen. Van die camera zijn er maar 3 gemaakt en de andere 2 worden momenteel door NASA in de ruimte gebruikt. Eén van mijn favoriete nummers van dit album overigens.

“The Edge” is ook een pareltje van een nummer, duidelijk een demo-versie op dit album overigens, maar daarom zeker niet minder mooi. Wat daarna volgt zijn twee nummers die aanmoedigen te blijven doorgaan en niet op te geven. “All Climb On” is een recent geschreven nummer, “Surrender” was lang de geheime schat van “Take The Crown” en de voorziene single, tot het gewoon niet op het album geraakte omdat het nooit als echt ‘af’ voelde. Voor dit album veranderde hij het thema van het nummer naar een anthem om nooit op te geven. “Don’t You Surrender”.

Dat Robbie nog steeds madly in love  is met zijn vrouw Ayda, die overigens de coverfoto maakte van dit album, is duidelijk met de ode “Love Is You” dat hij met zijn bassist Jerry Meehan schreef. “The Cure” is een nummer uit de periode van “Reality Killed the Video Star” dat het album niet haalde omdat Robbie het niet beter vond dan “Starstruck” dat wel op dat album terug te vinden.

Daarna volgens voor mij persoonlijk mindere nummers. “The Pilot” klinkt een beetje 70’s/80’s terwijl “The BRITs” al eerder te horen was op de officiële website. Deze versie werd een klein beetje bewerkt maar kent geen grote verschillen van toen. Het is tevens ook een soort van ‘vervolg’ op “The 80’s” en “The 90’s” van het album “Rudebox”.

“National Treasure” klinkt als een vrolijke B-side terwijl “Super Tony” ook nog een nummer is dat “Reality Killed the Video Star” niet haalde en reeds te horen was tijdens de “Radio Rudebox”-podcasts. “Greenlight” is volgens Robbie zelf zijn midlifecrisis-nummer, maar daarnaast is het ook een echt pareltje en uit het TTC-tijdperk. Ook “Bullet is nog een laatste fantastisch nummer dat gewoon direct ingezongen werd en bij die versie bleef.

Het album bestellen doe je hier.

Moet je zeker gehoord hebben: “H.E.S.”, “The Edge”, “All Climb On”, “Surrender”, “The Cure”, “Greenlight” & “Bullet”.

2 gedachten over “Robbie Williams – Under the Radar: Volume I

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s