Hooverphonic – Reflection Tour

Geen concert op de officiële agenda, maar vanavond speelde Hooverphonic wel degelijk in de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas ten voordele van vzw Carolus.

En wat voor een concert! Het was alweer van 2011 geleden dat ik Hooverphonic live aan het werk zag op eigen grondgebied en zonder het symfonische orkest. Toch bewezen ze al drie maal dat ze fenomenaal goed zijn. En dat was vanavond zeker niet anders. Met een knappe, opbouwende intro zette de voltallige band het concert in met de single “Boomerang” van hun recentste plaat “Reflection”.

Hooverphonic speelt een zeer strakke set met een zeer gevarieerde setlist aan een hoog tempo. Toch diepte Alex Callier zo nu en dan een anekdote op rond een bepaald nummer. Het zijn overig vaak die anekdotes die een concert van de band in Sint-Niklaas enorm de moeite maken. Zo wist hij te vertellen dat maar 3 nummers van de setlist (zie hieronder) van deze avond niet geschreven waren in Sint-Niklaas.

“George’s Café” gaat bijvoorbeeld over een café op ’t plein en “Happiness” diende zich dan weer aan tijdens een treinrit van Sint-Niklaas naar Antwerpen. Dat die nummers van zo dicht bij huis toch al tot over het water (en dan bedoel ik Amerika en niet Antwerpen, uiteraard) zijn geraakt is alleen maar fantastisch en iets om trots op te zijn.

Sint-Niklaas schijnt echter wel een moeilijk publiek te zijn. We zijn eerder gereserveerd, vaak tot ergernis van artiesten die voor ons optreden. Maar als het goed is gaan we wel degelijk uit de bol, een band uit Sint-Niklaas weet dat en anticipeert daarop. Voor het mambo-getint nummer “The World is Mine” vroeg Alex dan ook om te komen dansen op het podium. Inzet: een gesigneerde LP van “Reflection”. Nog in de aanbieding? Een zetel op het podium in het gezelschap van een blik Jupiler voor de resterende nummers tot aan de bisronde. Zowel het podium als de zetel waren zeer snel bezet, maar het gaf een mooi beeld. En de zaal stond vanaf dan in vuur en vlam.

Kippenvelmoment van de avond was “Vinegar & Salt”, met alleen Noémi Wolfs en David Poltrock op het podium. Enkele keren zal de volledige band van het podium verdwijnen om alleen Noémi en David op het podium te laten. En telkens kan het publiek met open mond luisteren.

Niet dat we dat anders niet doen, want de band speelt krachtig, zoals we gewend zijn, en geeft de vele nummers van op de CD’s een extra dimensie. Nog steeds ben ik er van overtuigd dat Hooverphonic dringend werk moet maken van een live-DVD en/of CD, wat meer dan eens komen die nummers nog beter tot hun richt live dan op de CD. En nooit klinken de nummers van de CD geplukt. Ze worden effectief herbewerkt voor de live-uitvoering.

Aangezien het een benefietconcert was stelde Alex voor om tijdens de 2e bisronde te bieden op de nummers. Het eerste nummer in de aanbieding was “Club Montepulciano”. Niemand voelde zich echter geroepen om te bieden, waarop hij prompt zelf maar €100 inzette om het nummer te ‘mogen’ spelen.  Dat deze niet volgens de afgesproken setlist was werd duidelijk toen toetsenist David Poltrock toch even in paniek schoot en Noémi moest vragen hoe dat weer ging. Volgende nummer in de aanbieding, “Unfinished Sympathy”, ging voor €150 onder de hamer.

Als laatste werd “Gravity” aangeboden. Na wat aandringen werd er €200 en €250 geboden en riep iemand om met de hele zaal elk een €1 te betalen. Op die manier ging dat nummer voor een goede €950 onder de hamer. Een avond om u tegen te zetten en een geweldig concert!

Setlist

   1. Boomerang
   2. Expedition Impossible
   3. Devil Kind of Girl
   4. 2 Wicky
   5. Ether
   6. Heartbroken
   7. George’s Café
   8. Happiness
   9. Mad About You
   10. Roadblock
   11. Vinegar & Salt
   12. Eden
   13. The World is Mine
   14. Jackie Cane
   15. Anger Never Dies
   16. One Two Three
   17. Amalfi
   18. The Night Before

19. Sometimes
20. This Strange Effect

21. Bad Weather
22. Club Montepulciano
23. Unfinished Sympathy
24. Gravity

2 gedachten over “Hooverphonic – Reflection Tour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s