Maaike Ouboter – En Hoe Het Dan Ook Weer Dag Wordt

11181241_481288215351927_2252727002836534452_o

Het is alweer twee jaar geleden dat heel België en Nederland met kippenvel en soms tranen achterbleven nadat ze voor de eerste maal werden betoverd door ‘Dat Ik Je Mis‘ van de toen 21-jarige Maaike Ouboter. Het zorgde er voor dat “De Beste Singer-Songwriter” ook hier in België bekend werd en zelfs dat Vier snelsnel een Belgische variant in elkaar bokste (die trouwens nooit het talent van de Nederlandse editie wist te bereiken).

Het werd na haar deelname weer stil rond Maaike Ouboter, maar de mensen die haar volgden op sociale media wisten dat ze in alle stilte en rust aan een plaat aan het werken was. En vanaf vandaag ligt die in de winkelrekken. Het werd het twee jaar wachten meer dan waard en het werd niet alleen een muzikaal pareltje, maar ook de fysieke editie (dus huphup, naar de winkel en niet downloaden op iTunes!) is een heel kunstwerk met fantastische foto’s van Aisha Zeijpveld en onafgewerkte gedichten tussen de liedjesteksten.

De afgelopen weken wist Maaike Ouboter op een heel sluwe manier weer in de aandacht te komen. Geen plotse overdreven aanwezigheid, maar heel geleidelijk aan loste ze quasi tweewekelijks een nieuw nummer bij Giel Beelen (die haar ook ontdekte tijdens de talentenjacht) in zijn radioshow dat daarna te beluisteren was via Spotify en iTunes. Zo goed als de helft van het album was dus reeds vooraf te beluisteren. “En Hoe Het Dan Ook Weer Dag Wordt” duurt net geen 40 minuten en bevat “maar” 11 liedjes. Maar er zit geen enkel tussen dat je wil doorspoelen, Maaike wist dus samen met Joost Zwegers (Novastar) te gaan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Opener van de plaat ‘Dat Ik Je Mis’ en afsluiter ‘Jij de Koning’, beiden nummers uit “De Beste Singer-Songwriter”, zijn niks meer en niks minder dan Maaike haar stem en gitaarspel, net zoals we ze kennen. Ze hoefden ook geen herbewerking, want ze zijn perfect zoals ze zijn. De andere 9 nummers worden wel ondersteund door een minieme band. Geen extra geluidseffecten, maar enkel en alleen om het niveau van de nummers zelf naar een hoger niveau te tillen.

Zo kent ‘Smoor’ een zeer lange en zeer mooie outro die de band toch even helemaal tot zijn recht laat komen. Niet dat de band anders niet tot zijn recht komt, want misschien heeft dit album wel meerdere luisterbeurten nodig omdat de muziek zo geweldig klinkt dat je ook nog eens moet luisteren naar de teksten zelf. Zoals “Als ik morgen bij je weg zou zijn, zonder afscheid zonder doel. Zou je mij dan nog herinneren, zoals ik hoop dat je dat doet?” in ‘Anders’ bijvoorbeeld.

Zoals Maaike beloofd in het begin van het album gaan de liedjes over de liefde, het leven en de worsteling die er soms bij komt kijken. Soms heel vrolijk, soms ontzettend zwaar maar binnenknallen doen ze allemaal. Met haar ogen vol levenslust en haar stralende glimlach zie je ook dat Maaike een ontzettend positief persoon is (en met haar Nederlandse accent zou je zo verliefd op haar worden), en voor je aan je luistersessie begint laat je ze ook nog weten dat het wel goed zal komen. Omdat het altijd weer dag wordt.

Voor op de iPod: Elf nummers bevat ‘En Hoe Het Dan Ook Weer Dag Wordt’, stuk voor stuk pareltjes. Liedjes die het album ook tot één geheel brengen, zoals het eigenlijk moet. Dit is zowat de beste plaat van 2015, sowieso. Ik kan dan ook alleen maar de hele plaat aanraden (en dan zeker de fysieke versie), want dat verdient het echt.

Dat Ik Je Mis · Anders · Smoor · Zandbak · Als Het Kon · Nieuwe Dag · Maarten · Wattendag · 23 April · Lijmen · Jij de Koning

Advertenties

2 gedachten over “Maaike Ouboter – En Hoe Het Dan Ook Weer Dag Wordt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s