Internet Killed the Videostar

Eind deze maand begraven we in Vlaanderen de twee muziek/jongerenzenders, TMF en JIM. Bij TMF stond in de gloriedagen de muziek zelfs zo centraal dat het voluit ook “The Music Factory” heette. Ieder programma draaide op zich wel rond muziek, zelfs het jongerenprogramma “Boobietrap” dat gepresenteerd werd door Evi Hanssen en Elke Vanelderen. Het was de springplank voor vele presentatrice’s die we vandaag kennen.

Ooit waren de TMF-awards zelfs echt belangrijke muziekawards en ging Milk Inc. er meermaals vandoor met talloze awards uit het Sportpaleis. In 2003 mochten ze zelfs zo’n TMF-awards openen met een fantastische cover van “Insomnia”, samen met de collega’s van Lasgo en Sylver. Ze maakten dus niet alleen presentatrice’s groot, maar waren ook best bepalend voor enkele Belgische acts.

In de laatste jaren verdween de muziek steeds meer naar de achtergrond bij beide zenders en werden er steeds meer buitenlandse producties uitgezonden. Van muziekzenders naar jongerenzenders dus. Maar met de steeds sterkere Vlaamse producties op de grote televisiezenders vonden die jongeren steeds meer hun weg naar de grote 3.

Dat de muziek steeds meer naar de achtergrond verdween is echter niet volledig onlogisch. De muziekmarkt is de voorbije jaren grondig door elkaar geschud, en het verdwijnen van JIM en TMF is volgens mij dan ook nog steeds een gevolg van het uit elkaar spatten van de grote muziekbubbel.

Singles zijn bij de jongeren van vandaag een onbekend begrip (toch als het niet over liefdesvlak gaat) en net die vormden vaak de reden van peperdure videoclips. Met een dalende CD-verkoop is ook het aantal singles uit een album gereduceerd (vroeger waren dat er vaak 4 tot 5 per album, vandaag zelden nog 3) en ook aan videoclips wordt steeds minder geld gespendeerd. Heel vaak bestaan videoclips uit filmpjes van een road-documentary uit een tour of live-beelden van een concert dat gecapteerd werd. Sommige singles hebben zelfs geen videoclip meer.

Het steeds meer en meer ontbreken van goede videoclips zorgde er dus voor dat de muziekzenders steeds meer materiaal vonden om uit te zenden, waar radio’s gewoon de gaten opvullen met tracks uit een album dat zelfs geen officiële single vormen.

Internet killed the videostar. Jongeren gaan steeds meer en meer op zoek naar op hun doelgerichte content online (dat liefst steeds korter en korter is), videoclips bekijken ze via VEVO-videokanalen en televisie kijken ze wel bij de grote zenders.

Afscheid van wat jeugdsentiment.

Advertenties

Een gedachte over “Internet Killed the Videostar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s