Inside out

inside-out-poster

Een film met de verpersoonlijking van gevoelens. Het klinkt misschien nog niet eens zo gek. Want hoe abstract het ook is om te denken over gevoelens, herinneringen en het gehele functioneren van ons brein, zo mooi is de Disney Pixar film “Inside Out”.

In tegenstelling tot ieder andere film gaat “Inside Out” niet over wat het hoofdpersonage van de film meemaakt, maar wel wat haar gevoelens meemaken. Of hoe de gevoelens van het hoofdpersonage de eigenlijke hoofdpersonages vormen.

Riley, het hoofdpersonage van de film, verhuisd samen met haar ouders van Minnesota naar San-Francisco. Als enigste kind komt ze terecht in een huis waar ze niet graag woont, moet ze de angst overwinnen tijdens haar eerste schooldagen op de nieuwe school en heeft ze geen vrienden, die moest ze achter laten toen ze verhuisde. Net zoals alle andere mensen wordt Riley ‘bestuurd’ door haar gevoelens: Plezier, Angst, Woede, Afkeer en Verdriet. Deze zitten aan het controlecentrum van Riley haar brein. Plezier heeft de leiding, wat Riley een heel vrolijk kind maakt. Verdriet wordt daardoor door alle andere gevoelens wat opzij geschoven.

Wanneer Plezier en Verdriet verdwalen in Rileys geest heerst er chaos in het controlecentrum en moeten Angst, Woede en Afkeer instaan voor het sturen van de emoties. Dit is geen makkelijke klus en ze kunnen Plezier en Verdriet niet zomaar vervangen. Door de chaos brokkelen alle persoonlijkheidseilanden af, wat van Riley een depressief kind maakt.

Plezier en Verdriet zoeken hun weg terug naar het controlecentrum door Riley’s geest waar ze worden bijgestaan door Bing Bong, de vroegere fantasievriend van Riley. Ondertussen geraken Angst, Woede en Afkeer het niet eens hoe ze Riley terug gelukkig kunnen maken…

“Inside Out” is een hartverwarmende animatiefilm die het complexe gegeven van gevoelens en herinneringen mooi in beeld brengt. Een aanrader om met de hele familie te kijken!

Advertenties

Een gedachte over “Inside out

  1. Sita & ik hebben deze film in de Metropolis gezien. Hij is idd prachtig!
    In een reactie van een opa las ik dat het moeilijk te begrijpen was voor een kind van 10j. Maar daar had Sita geen problemen mee, ze begreep de film perfect.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s