Andy Weir – Mars

9200000022091682

Af en toe stuit je op zo’n fantastisch boek dat je niet meer kan wegleggen nadat je de eerste pagina’s hebt gelezen. Waar je tegelijk wil van weten hoe het afloopt maar ook van wil dat er nooit geen einde aan komt. Een boek dat zo ontspannend is dat je zo hard doorleest dat het voor je het weet een uur verder is en je echt maar 5 minuten zou lezen. Wel, ‘Mars’ van Andy Weir is zo’n boek. En dat boek is misschien ondertussen bekender onder de (film)titel ‘The Martian’.

Astronaut Mark Watney komt vast te zitten op Mars wanneer zijn overige team-leden vluchten voor een zandstorm en Mark ten val komt door een afwaaiende antenneschotel die hem zo goed als vermoord. Gelukkig door het NASA-pak loopt het minder faliekant voor hem af en blijft hij leven. Alleen is zijn team dan al lang vertrokken in de veronderstelling dat Mark dood is. Mark Watney is dus de enigste levende persoon op Mars, zonder contact met de aarde. Hij moet dus zien te overleven tot de volgende Mars-missie, als die nog doorgaat. Die missie vindt plaats over 4 jaar. Mark heeft iets voor ongeveer 400 sols (Marsdagen). Dat is net iets langer dan een dik jaar. En dat moet hij doen in de Hab, het onderkomen van de bemanning gedurende hun Mars-missie. Die is echter voorzien om 31 dagen in te overleven, geen 400 of meer.

Ondanks alle tegenslag en het feit dat alles in zijn nadeel speelt geeft Mark niet op. Hij blijft positief ingesteld, en met humor probeert hij zijn lot onder ogen te zien en er het beste van te maken. En vooral te overleven, bij iedere tegenslag weer.

‘Mars’ is een fenomenaal boek, geschreven door Andy Weir, een compterprogrammeur. Het verscheen eerst gratis op zijn eigen blog, dankzij de grote vraag als een spotgoedkoop e-boek en uiteindelijk is zijn boek wereldwijd verkocht en verfilmd. Het hele verhaal is wetenschappelijk onderbouwd en alles wat dus gebeurd zou ook echt kunnen gebeuren. Ondanks alle wetenschappelijke uitleg die in het boek gedaan wordt, wordt het nooit echt saai en blijft het hele verhaal een echte page-turner van begin tot eind. Je gaat meeleven met Mark Watney en de hele crew die hem op Mars achterliet, als de mensen van NASA die hun best doen om Mark alsnog te redden.

Als er een boek is dat je echt gelezen moet hebben, dan is het dit boek zeker wel!

Advertenties

6 gedachten over “Andy Weir – Mars

  1. Mijn vriend kocht in december dit boek in Londen maar aangezien het geen grote lezer is belandde het al na enkele pagina’s op zijn nachtkastje. Gisteren wist hij me eindelijk te overhalen om de film te kijken en ondanks dat het geen film is waar ik zelf voor zou kiezen vond ik hem echt goed! De humor van Matt Damon is echt heerlijk en ook het feit dat het op wetenschappelijke feiten gebaseerd is zorgt ervoor dat het interessant en realistisch blijft.
    Wie weet lees ik het boek nog wel voor hij er opnieuw aan begint ;).

    Like

    1. Het boek is echt nog pakken beter dan de film, en vooral de humor van het personage is in het boek nog tien keren meer uitvergroot, dus volgens mij ga je het boek fantastisch vinden dan! 😀 Veel leesplezier alvast 😉

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s