MIKA – Sinfonia Pop

81IuX4TD1IL._SL1417_

Begin vorig jaar vond een unieke samenwerking tussen Mika en het ‘Orchestre Symphonique de Montréal’ plaats in Montreal. Voor 3 exclusieve concerten in Montreal herschreef dirigent Simon Leclerc een aantal nieuwe arrangementen voor enkele nummers van Mika. De drie concerten werden op luid applaus onthaald door het publiek, de pers en de recensenten. Om de vele fans die er niet bij konden zijn werden de concerten opgenomen waarna later een album zou verschijnen. Die cd kregen we een aantal maanden terug als bonus-disc bij de heruitgave van ‘No Place In Heaven‘.

Vanwege zijn populariteit in Italië kwam er vlak na de ‘Heaven tour’ eind vorig jaar een extra symfonisch orkest, dit keer in het Teatro Sociale in Como. Deze show zou worden opgenomen voor Sky, en extra goed nieuws voor de fans, die is sinds vorige week op DVD verkrijgbaar. Dit keer het integrale concert. En extra goed nieuws, de speciale versie bevat 2 cd’s met het integrale concert op.

Het 19e eeuwse theater oogt op zichzelf al adembenemend, zelfs op televisie vallen de details op. Wanneer het 72-koppige orkest en koor het podium op wandelt start een overture die de show inluidt. Een show die het tienjarige bestaan van Mika overspant, met nummers van alle vier zijn albums. Niet alleen de gekende singles, ook de weggestoken pareltjes van de donker-getinte EP ‘Songs for Sorrow’. Dat resulteert in een mooie afweging in de nummers die voor iedereen interessant is aangezien sommige nummers helemaal anders klinken door het nieuwe arrangement.

Ondanks dat de meeste van de nummers ook op de Montreal-CD staan klinken ze door de toevoeging van het koor op deze DVD/CD toch aanzienlijk anders waardoor het aanvoelt alsof het de eerste keer is dat je de nummers hoort. De aandacht van het optreden ligt ook effectief bij de muziek. Het podium kreeg geen extra aankleding, Mika staat continu achter zijn microfoon met de focus op de zang. Geen (of toch amper) bindteksten en een naadloze overgang van het ene nummer. 21 nummers volgen elkaar dan ook op in een vrij snel tempo en na anderhalf uur is de show al gedaan.

Doordat de focus op de muziek ligt komt die ook echt binnen. Het is verrassend en meer dan eens doet het denken aan een goede Disney-soundtrack van weleer. Mika geniet zichtbaar en doet er alles aan om de muziek voor zich te laten spreken. En dat doet het ook. ‘Overrated’, ‘Any Other World’ en ‘Happy Ending’ klonken nog nooit zo fragiel als nu. En wanneer hij de hoogste noten weet te halen tijdens ‘Over My Shoulder’, een nummer dat sowieso al zorgt voor kippenvel’ stokt je adem sowieso heel even.

Maar die ingetogenheid maakt plaats voor enthousiasme dat nog harder klinkt dan anders tijdens ‘Boum Boum Boum’, ‘Relax (Take it Easy)’ en ‘Love Today’. ‘Make You Happy’ heeft misschien nog nooit zo goed geklonken als nu, alsof het nummer wachtte op een symfonische herbewerking van al het digitale geweld. En wie dacht dat er geen plaats was voor humor tijdens een serieuzere show, ook ‘Love You When I’m Drunk’ wist een plaatsje te veroveren op de setlist.

Deze DVD laat je als fan even verwonderd staan hoe veelzijdig Mika echt is, iets wat iedere fan al lang wist, maar nu nog eens bewezen ziet. Een anderhalf uur vliegt voorbij en toch heb je niet het gevoel dat je net dat ene nummer ontbrak op de setlist.

Voor op de iPod: ‘Boum Boum Boum’, ‘Last Party’, ‘Overrated’, ‘Love You When I’m Drunk’, ‘Toy Boy’, ‘Over My Shoulder’, ‘Make You Happy’, ‘Happy Ending’, ‘Origin of Love’, ‘Elle Me Dit’, ‘Love Today’ en ‘Stardust’

Advertentie

2 gedachten over “MIKA – Sinfonia Pop

  1. Is er echt een verschil tussen de Sinfonia Pop-opnames en de ‘Italian disc’-opname bij de luxe-uitgave van No Place Like Heaven? Die laatste lijkt me ook met koor in Como opgenomen, zij het met een selectie van de nummers uit de hele avond.

    Like

  2. Er is wel degelijk een verschil, omdat het over 2 verschillende concerten gaat. Bij de luxe-uitgave van NPLH is op het tweede schijfje een selectie te beluisteren van het symfonische concert dat MIKA deed in Montreal, en dus niet met het symfonisch orkest en koor in Como, maar dus wel met het symfonisch orkest van Montreal met arrangementen én onder leiding van Simon Leclerc.

    Sinfonia Pop is een optreden in Como, met een koor en symfonisch orkest van daar, maar wederom met de arrangementen en onder leiding van Simon Leclerc. 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s