Bart Peeters – Live 2015-2016

93603-bart-peeters-brengt-live-album-uit-live-2015-2016-1123029

Het was 2002 toen Bart Peeters voor het eerst de Nederlandstalige hitparade bestormde met ‘Het plaatje van…’ met tracks die ondertussen al klassiekers zijn. Het is al sindsdien dat er door de meeste fans volop uitgekeken werd naar een volwaardige live-plaat. En die is sinds enkele maanden verkrijgbaar. En meer dan de moeite. Niet gebonden aan één concert, maar een samenvatting van meerdere concerten tijdens de ‘Op de groei’-tournee van de voorbije twee jaar. Maar Bart en zijn mannen spelen steeds met zoveel energie dat er van die overgang zelden weinig te merken valt. Want alle nummers klinken krachtig, energiek en levendig. Zoals dat moet als het om een live-plaat gaat.

Net zoals het laatste studio-album opent ‘Live 2015-2016’ met ‘Lepeltjesgewijs’, dat direct duidelijk maakt hoe krachtig en energiek het komende uur zal worden. Met ‘Zelden of Nooit’ laat Bart ook horen dat hij steeds op zoek gaan naar een melange van internationale geluiden, in de band is dan ook geen echte drummer terug te vinden maar wel een fantastische percussionist die zorgt voor evenveel, of zelfs nog meer, ritme!

Uiteraard kunnen de klassiekers uit het Bart Peeters-repertoire niet ontbreken (of toch niet allemaal ;-)). ‘Liefde is Alles’ is zo’n a-typisch maar lief, klein liefdesliedje dat een echt festivalgevoel oproept tijdens ieder concert. Of dat liedje over chocolat ‘Allemaal door Jou’ dat misschien wel cru qua tekst klinkt maar een subliem lied is.

Met Tutu Puoane gaat hij nog internationaler voor het kippenvelnummer ‘Dicht bij Mij’. Het is misschien de sterkte van Bart Peeters, dat de Nederlandstalige nummers over liefde en leven nooit als een schlager gaan klinken, maar als nummertjes die net zo goed van één of andere wereldartiest hadden kunnen zijn maar dan nooit zo herkenbaar hadden kunnen klinken.

‘Poolijs’ is zo’n hitje van z’n eerste album dat ondertussen ook festivalgewijs door ieder concerbezoeker zonder problemen meegezongen kan worden, ondanks de bij momenten iets wat vreemde tekst. ‘Ruimteschip’ is nog zo’n ludiek, vreemd nummertje, maar dat live plots ongelooflijk (b)lijkt te werken. Of wanneer je het publiek luid “Konijneneten, moet het niet weten, moet het niet weten’ kan laten meezingen terwijl je zo goed als zeker kan zijn dat er types zijn die overgezond eten vanwege de hype… ‘Messias’ en ‘AAA’ sluiten de standaard-tracklist van het live-album af waar nog eens alle remmen losgegooid worden, ondanks dat ‘Messias’ misschien nog wel een diepere, onderliggende betekenis met zich meedraagt

‘Live 2015-2016′ bevat daarnaast 1 fysieke bonustrack en een extra bonustrack bij de digitale versie (dat het nog steeds gebeurt snap ik niet, want waarom zouden de fans die een fysiek exemplaar van een album willen “gestraft’ moeten worden met minder materiaal?). Zowel fysiek als digitaal krijg je ‘Hemel’ als extra’tje, dat nummer verscheen nog niet als studio-versie maar wist na de aanslagen in Parijs en Brussel wel de hitparade te veroveren. Digitaal krijg je er nog een live-versie van ‘Venus, Mars of Pluto’ bovenop dat eigenlijk standaard op het album zou moeten staan want het is veel te goed.

Kortom, dit album is eentje om in huis te halen. Een mooie best-of en live is Bart Peeters sowieso op z’n best.

Voor op de iPod: ‘Lepeltjesgewijs’, ‘Liefde is Alles’, ‘Allemaal door Jou’, ‘Mooie Dag’, ‘Dicht bij Mij’, ‘Poolijs’, ‘Ruimteschip’, ‘Konijneneten’, ‘Denk je soms nog aan mij’,

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s