J. K. Rowling, John Tiffany & Jack Thorne – Harry Potter and the Cursed Child

Harry_Potter_and_the_Cursed_Child_Special_Rehearsal_Edition_Book_Cover

Enkele weken geleden trok zowat het merendeel van de mensen die opgroeiden in de jaren ’90 naar de dichtstbijzijnde boekhandel. Het was alweer elf jaar geleden sinds het laatste deel uit de Harry Potter-reeks verscheen, maar op 31 juli verscheen een achtste boek.

Dit boek is geen boek zoals de zeven voorgaande en maakt ook geen deel uit van dat verhaal, de oorlog tegen Voldemort. ‘Harry Potter and the Cursed Child’ is een script van het gelijknamige toneelstuk dat op 30 juli in premiere ging en speelt zich 19 jaar na het einde van ‘Harry Potter and the Deathly Hallows’ af.

Harry Potter heeft ondertussen 3 kinderen, en die zagen we op het einde van dat boek nog vertrekken naar Hogwarts. Dat is waar dit verhaal de draad oppikt. Albus Severus, de jongste van de drie, kan echter moeilijk om met de erfenis van zijn naam. Ook Harry heeft het moeilijk om naast zijn werk ook een goede vader voor zijn kinderen te zijn, vooral omdat hij zelf nooit echt een vaderfiguur heeft gekend.

Wanneer het gevaar uit een onverwachte hoek komt leren zoon en vader dat ze toch meer voor elkaar betekenen dan ze aanvankelijk dachten. Uiteraard wordt Harry ook nu bijgestaan door zijn goeie vrienden Hermoine en Ron en staat ook zijn vrouw Ginny stevig aan zijn zij.

Het feit dat het om een script gaat is in het begin wat wennen om te lezen (“The Sorting Hat walks through the students”? <= Blijkbaar een acteur die door de studenten wandelt want een hoed kan jammer genoeg nog steeds niet spreken in onze wereld…), maar daarna leest het net zoals ieder ander Harry Potter-verhaal. Als een trein. Je wilt steeds verder, maar ook niet want je wilt niet nog eens een einde moeten lezen. En ook in dit boek liggen diepere betekenissen verstopt over dood, liefde en vriendschap.

De kritieken zijn gemengd, en het is uiteraard niet zoals de 7 originele boeken, maar ‘Harry Potter and the Cursed Child’ is een steengoed verhaal met een goed plot. Geen flauw afkooksel en een mooie toevoeging aan de reeks. Stiekem vind ik het wel jammer dat het boek, uitgegeven bij Little Brown, niet naast de originele reeks past in de kast dat uitgegeven werd door Bloomsbury. Zowel de grote van het boek als de vormgeving verschillen. Maar hé, mij hoor je het niet klagen, ik heb het boek graag gelezen.

En stiekem ben ik nu best benieuwd naar hoe het script er op het toneel uitziet. Jammer genoeg kon ik nog geen tickets bemachtigen, voor de exhibiton over twee weken dan weer wel 😉

2 gedachten over “J. K. Rowling, John Tiffany & Jack Thorne – Harry Potter and the Cursed Child

  1. Ik ben ook positief verrast over het verhaal! Het is in het begin wat wennen omdat het een script is maar eigenlijk hinderde dat na enkele bladzijden al niet meer. Ik vind het er wel eentje voor de fans, je moet toch de personages kennen en weten wat er zich voordien heeft afgespeeld om dit te kunnen volgen denk ik. Maar dat vind ik dan weer net een motivatie om te starten aan de verslavende Harry Potter-reeks!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s