Bezoek aan Flanders Fields Museum

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Vandaag trokken we na enige tijd nog eens op familiebezoek naar West-Vlaanderen. Deze keer geen auto- of wandelroute maar een museumbezoek op onze planning. Het is al van mijn tienerjaren geleden dat ik het Flanders Fields, in de Lakenhallen van Ieper, bezocht. Toen was het al een interactief museum waar je doorheen het bezoek via een kaartje het verhaal van 4 willekeurige personen tijdens de eerste wereldoorlog kon volgen.

We zijn ondertussen al wat jaren laren en het museum heeft zich ondertussen ook een beetje gemoderniseerd. Geen kaartje meer, maar een bandje met een papaver waarin een chip zit verwerkt om verschillende digitale schermen te activeren in jouw taal. En om 4 verhalen uit de eerste wereldoorlog te lezen die gebaseerd zijn op jouw persoonlijke demografie. Leeftijd, plaats van afkomst,… men houdt er rekening mee en zo kom je iets meer te weten om hoe het toen was om te leven.

In het midden van dat museumbezoek kan je ook het belfort beklimmen voor €2 extra, iets wat ik er graag bij nam en achteraf gezien een welkome afwisseling was. Het Flanders Fields museum zelf is boeiend en bevat voldoende informatie, filmpjes en unieke stukken dat het bij momenten soms wat te veel wordt om alles te blijven lezen en bekijken. Veel filmpjes duren al snel tussen de vijf minuten en twintig minuten. Boeiend en interessant, maar na enige tijd wordt het ook een beetje “saai”.

Ook uit het interactieve wordt eigenlijk geen meerwaarde gecreëerd, infoschermen geven automatisch jouw gekozen taal weer, maar geen verschillende informatie per chip. Doorheen het museum staan 4 computer-installatie’s waar je telkens één verhaal kan inladen die wel verschillen per chip op voorwaarde dat je niet dezelfde leeftijd en afkomst hebt. Die verhalen kan je op het einde van je museumbezoek afprinten of naar je mailadres door sturen.

Interessant maar bij momenten dus een beetje langdradig. Wel de moeite was het bezoek aan de belfort. In een tussenverdiep zie je een beetje informatie over de Kattenstoet (die informatie mocht van mij best nog wel wat uitgebreider), maar eens je op het belfort zelf komt (wat overigens een hele beklimming is!) krijg je een mooi zicht over Ieper en omstreken, zo kan je uiteraard de Kemmelberg duidelijk herkennen.

Het schilderij ‘Ieper Brandt’ dat tentoongesteld hangt in het Flanders Fields museum wist wel volledig mijn hart te veroveren, maar jammer genoeg kon ik een duplicaat nergens op poster-formaat krijgen. Gelukkig wist ik wel ergens een postkaart te bemachtigen van het adembenemende schilderij.

De dag sloten we uiteindelijk af in biercafé St-Arnoldus en genoot ik van een Paix Dieu, een abdijbier dat enkel en alleen bij volle maan gebrouwen wordt… Buiten waren enkele Britse oude mannen op bezoek die duidelijk hun vriendschap vierden en daarbij elk om de beurt een lied meezongen. Heerlijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s