Marc de Bel – Mette

de Bel Mette

De jeugdschrijver waar in de jaren ’90 rijen kinderen voor een handtekening aanschoven tijdens de Boekenbeurs schrijft ondertussen ook voor de iets oudere jeugd. Dat resulteert in boeken die gebaseerd zijn op geschiedkundige feiten en of dagboeken.

Eerder verscheen ‘Ule‘, een boek over een jong meisje tijdens de eerste wereldoorlog. Daar is sinds kort een vervolg op verschenen, maar met ‘Mette’ is er nu een boek dat zich enkele jaren later afspeelt binnen de wereld van Ule.

‘Mette’ speelt zich af in de jaren ’20 waar een grote volksverhuizing naar Amerika plaatsvond. Door de grote armoede die er heerste na de eerste wereldoorlog en de grote verliezen in vele families vanwege de Spaanse Griep is Amerika een droomwereld voor de boeren die met grote aantallen mislukte graanoogsten kampen. Boer Fiel probeert na het verlies van zijn vrouw en oudste dochter de eindjes aan elkaar te knopen om samen met zijn dochter Mette en verstandelijk beperkte zoon Berre te overleven.

Maar dat wordt steeds moeilijker, wanneer hij de kans krijgt om naar Amerika te emigreren besluit hij die stap te wagen. Met de verkoop van zijn boerderij en inboedel weet hij net genoeg geld bij elkaar te sprokkelen om de oversteek voor zijn gezin te bekostigen. Maar dan moeten ze Amerika nog binnen mogen, die vanwege het grote aantal immigranten niet langer zieken en mensen met beperkingen toelaat. En dan is er nog Dree, het vriendje van Mette dat ze moet achterlaten in Vlaanderen.

Slagen ze er in Amerika binnen te geraken en daar een nieuw leven op te bouwen? En slagen ze er in zich aan te passen naar het leven van een ander land, met andere regels en een andere cultuur?

‘Mette’ is een fijn boek voor jong en oud van de hand van Marc de Bel waar de huidige generatie twintigers en dertigers mee opgroeide.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s