The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years

beatles-eight-days-a-week-lg

Sinds enkele dagen kan je op het Amerikaanse Hulu, een streamingservice zoals Netflix, naar de nieuwe documentaire over The Beatles kijken. Ron Howard maakte met de medewerking van de nog levende Beatles Paul McCartney en Ringo Starr en de nabestaanden van George Harrison (Olivia Harrison) en John Lennon (Yoko Ono) een documentaire over de jaren dat The Beatles on the road gingen.

Aflopen donderdag ging de film in premiere in Londen, dat event werd rechtstreeks gestreamd naar verschillende bioscopen wereldwijd. Om 19u ging het evenement van start in de Siniscoop, waar we de aanloop naar de officiële premiere konden volgen. Verschillende grote namen uit de huidige muziekwereld waren te gast (Madonna, Liam Gallagher,…) maar ook verschillende legendarische namen die ooit met The Beatles hebben samengewerkt waren aanwezig voor de premiere voor de film. En uiteraard konden ook Paul McCartney en Ringo Starr niet ontbreken. Tijdens een uur durende special zagen we ze allemaal toekomen op de blauwe loper, afgewisseld met The Beatles-jukebox die verschillende videoclips liet zien, alsook interviews met Gilles Martin (de zoon van George Martin), Ron Howard, Yoko Ono, Olivia Harrison én Paul McCartney en Ringo Starr. Tijdens het evenement kon je weer een heel klein beetje de Beatlemania gewaar worden.

Daarna ging de film zelf van start. Die film zal niet alleen een fantastische vertoning zijn voor The Beatles-fans, maar ook voor een heel nieuwe generatie die afgelopen zomer zelf de legendarische Paul McCartney niet kende op Rock Werchter (foei!). De film focust op de tours, die zich voornamelijk tussen 1962 en 1966 afspeelde. Het laat zien hoe The Beatles, als vrienden, samen een uitweg zochten uit de hectiek die het touren en de bijhorende fans met zich meebrachten, de chaos die ontstond omdat de kunde nog niet bestond concerten te organiseren voor een massapubliek in een stadion. Een podium in een open veld met enkel maar zitplaatsen, het zou vandaag niet eens te bedenken zijn. Uiteraard waren er nog geen grote schermen om de artiest toch iets te kunnen zien, maar er was ook nog geen sprake van monitoring zodat Ringo Starr zich moest focussen op de achterwerken van Paul McCartney en John Lennon om in de maat te kunnen spelen en moest er vaak gebruik gemaakt worden voor de aanwezige PA in de stadions, zijnde de blikkerige speakers die verschrikkelijk klinken. We zouden vandaag de dag ons geld terugeisen, maar de muziek was vaak niet eens te horen door al het gegil van de fans. Meteen de reden waarom de vier in 1966 besloten niet langer op tournee te gaan en zich weer op het studiowerk toelegden.

‘Eight Days a Week: The Touring Years’ biedt een boeiende inkijk op het leven van The Beatles op het hoogtepunt en is een must-see voor de fans, maar ook voor iedere muziekliefhebber. De film bevat exclusieve beelden uit verschillende archieven die soms nog nooit eerder opengingen voor het grote publiek, maar ook interviews met Paul McCartney, Ringo Starr en andere belangrijke betrokkenen die nog in leven zijn.

Als exclusieve afsluiter werd voor de premiere ook de half-uur-durende concertfilm ‘The Beatles live at Shea Stadium’ opgekuist. En dat mag je best serieus nemen, de videobanden uit 1965 werden helemaal opgepoetst tot 4k-kwaliteit (en het zag er werkelijk uit alsof het gisteren gefilmd kon zijn), net zoals het geluid helemaal opgeblonken werd door Gilles Martin. Fantastisch om te zien en een waardige afsluiten van zo’n film. Laat ons hopen op een DVD-release, zowel van de documentaire als van het unieke concertmateriaal.

Advertenties

Een gedachte over “The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s