Robbie Williams – The Heavy Entertainment Show

robbie-williams-heavy-entertainment-show-deluxe-2016-2480x2480

Robbie is terug, met zijn elfde album al ondertussen: ‘The Heavy Entertainment Show’. Visueel heeft het veel weg van het album ‘Sing When You’re Winning’ uit 2000, muzikaal vat het zowat het beste van al zijn voorgaand werk samen.

‘The Heavy Entertainment Show’ heet het gelijknamige nummer waarmee het album opent. Niet te verwarren met ‘H.E.S.’ van het album ‘Under the Radar – Volume 1’, dat voluit ook ‘Heavy Entertainment Show’ getiteld was. ‘The Heavy Entertainment Show’ klinkt bombastisch, zit vol zelfspot en het doet alvast denken aan ‘Sensational’ dat later op dit album nog terugkeert. Het tweede nummer is tevens ook de eerste single van het album, ‘Party Like a Russian’ is een echt radionummer, een oorwurm die snel meegezongen kan worden en leuk klinkt maar eigenlijk weinig diepere betekenis heeft.

‘Mixed Signals’ is een nummer waar Robbie niet aan meeschreef, het gebeurt maar zelden dat een album van hem een nummer bevat waar hij zelf niet aan schreef, maar ‘Mixed Signals’ past hem goed en is van de hand van Brandon Flowers. Robbie Williams die The Killers zingt dus een beetje. Maar hij doet het fantastisch en het klinkt als een fantastisch nummer. Dat het al enkele jaren beter gaat met Robbie maakt hij ook duidelijk met ‘Love My Life’, de tweede single van dit album. Een inspirerend refrein dat duidelijk maakt dat hij sinds een aantal jaren het beste van zichzelf weer in zich ziet.

Op het album is ook ‘David’s Song’ te vinden, begin september overleed David Enthoven, manager en mentor van Robbie Williams die hem terug op het rechte pad bracht na jaren van drugs en alcohol. Een rustige balad over geen afscheid van het leven willen nemen. ‘Pretty Woman’ werd oorspronkelijk geschreven door Ed Sheeran die het doorspeelde naar Robbie na enig mailverkeer omtrent  de angst voor het nog ontbreken van een goede single voor het album. Robbie vond dat het nummer nog een refrein ontbrak, het swingende resultaat dat de duidelijke Ed Sheeran-sound bevat is dus te horen op het album.

Eerder dit jaar zagen we op Twitter ook al een foto van Helena Bonham-Carter met Robbie passeren, nu wordt duidelijk dat ze de stem van een diva op zich nam voor het duet ‘Hotel Crazy’ met Rufus Wainwright. Een fantastische tekst en één van mijn favoriete nummers van dit album. ‘Sensational’ kennen de fans al van de ‘Swings Both Ways Tour’ uit 2014 toen Robbie en Guy Chambers (de quasi vaste co-songwriter) het gevoel hadden nog een nummer nodig te hebben het swing-concert een passend einde te geven, zoals de gewoonte vast bij de vroegere cabaret-shows.

Op de deluxe-versie van het album zijn er, naast een DVD met de videoclip van ‘Party Like a Russian’, de making-of van de videoclip en een half uur durend interview met Robbie himself, vijf extra nummers te vinden. Eéntje daarvan is het duet ‘I Don’t Want To Hurt You’ met John Grant maar ook het oprechte en open ‘Best Intentions’. Het laatste nummer schreef hij met Karl Brazil, drummer in zijn band en is getitteld ‘Marry Me’. Ondanks wat de titel doet vermoeden is het niet uit het leven gegrepen.

Algemeen voelt het album bij momenten aan als een allegaartje aan stijlen, dit komt gedeeltelijk doordat de meeste nummers steeds met andere co-writers geschreven werd en doordat het album geproduced werd door 2 verschillende producers. Persoonlijk is het voor mij niet de sterke opvolger voor ‘Take The Crown’ (aangezien ‘Swings Both Ways’ een jazz/swing-album was), maar is het best een sterk album dat verschillende aspecten van Robbie’s kunnen laat zien. Het geeft misschien de richting weer waar de volwassen Robbie voor zal gaan staan en dan vind ik het best interessant. Minder rock, meer pop, electronica en singer-songwriter materiaal. En laat dat een positief iets zijn.

Ik kijk dan nu ook al enorm uit om Robbie volgend jaar aan het werk te zien!

Voor op de iPod: ‘Party Like a Russian’, ‘Mixed Signals’, ‘Love My Life’, ‘Motherfucker’, ‘Pretty Woman’, ‘Hotel Crazy’, ‘Sensational’, ‘Time on Earth’ en  ‘Best Intentions’

Advertenties

2 gedachten over “Robbie Williams – The Heavy Entertainment Show

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s