De Slimste Mens ter Wereld

De laatste maanden van het jaar staan als vanouds weer in het teken van de strijd om de titel ‘Slimste Mens ter Wereld’ een jaar te dragen. Olga Leyers en Gilles van Bouwel scheerden reeds hoge toppen en nog heel even en de finale weken breken aan.

Maar sinds vorig jaar kan je de bekende quiz ook thuis spelen tegen familie en vrienden. Een goede vervanger nu de applicatie betalend geworden is, zo hoef je het spel toch niet helemaal te missen en kan je jouw kennis uitgebreid blijven testen.

Aangezien mijn broer en schoonzus het spel recent kochten deden we nog eens van ‘we spelen een spel vanavond!’

Het gezelschapsspel kent, net zoals op televisie, ook verschillende rondes. Beginnen doe je met ‘3-6-9’ waar je om de 3 vragen 10 seconden kan verzamelen. Want net als op televisie draait het ook hier om tijd, het spel bevat 4 timers die je in het begin automatisch 60 seconden toekent. Wens je het spel met meer te spelen? Ook dat is geen probleem want via een handige QR-code kan je op jouw computer, laptop, tablet of smartphone nog meer timers laten meedoen (met de geluidjes uit ‘De Slimste Mens ter Wereld’, een aanrader dus ;-)).

Wanneer de eerste ronde er op zit mag steeds de speler met de laagste score de nieuwe ronde beginnen. Na de eerste ronde volgt de ‘Open Deur’-ronde. Iedere speler krijgt één vraag en moet daar de vier trefwoorden bij vinden. Uiteraard mogen de andere spelers achteraf aanvullen. Vanaf dan is er per correct antwoord 20 seconden te verdienen.

Ook ‘De Puzzel’-ronde is aanwezig, al verloopt deze iets moeilijker. De puzzel staat afgebeeld op de het spelkaartje, mensen die wat slechter kunnen lezen hebben dus wat moeite en ook de puzzel aan de speler laten zien zonder dat anderen de antwoorden kunnen aflezen verloopt niet altijd even makkelijk.

Omdat een ronde met afbeeldingen en/of video-fragementen nogal moeilijk is in dit gezelschapsspel is de ‘Opgelijst-ronde terug, een ronde die in de eerste seizoenen van de alom bekende quiz vervat zat. Eén vraag en tien trefwoorden. Daar kan je dus punten pakken voordat je de finale ingaat, die finale wordt gespeeld tussen de twee beste spelers.

‘De Slimste Mens ter Wereld’ bevat vragen van verschillende soorten, moeilijk en makkelijk en verschillende genres. Anders dan bij Trivial Pursuit bepaald toeval hier welke soort vragen je krijgt toegespeeld. Het staat dan ook garant voor uren spelplezier (reken per spel overigens zo’n half uur tot drie kwartier). Dit gezelschapsspel bewijst dat de sterkte van de quiz effectief in de opbouw van het spel zit en dat zelfs zonder een jury met gescripte mopjes het spel overeind blijft.

Een aanrader voor de feestdagen die eraan komen!

Advertenties

Een gedachte over “De Slimste Mens ter Wereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s