Marc de Bel – Nelle, Blankgoud

‘Nelle, Blankgoud’ gaat verder waar ‘Nelle, heks van Cruysem‘ eindigde, toch is het geen probleem als je dit boek oppikt zonder het voorgaande verhaal te kennen of gelezen te hebben. Ook dit boek is geschreven door Marc de Bel, gestoeld op historische feiten en waarheden. Doordat alles in een typisch verhaal in de gekende Marc de Bel-stijl gegoten is gaat het verhaal niet vervelen en pik je nog enkele geschiedkundige feiten op.

Ondertussen verwachte Nelle en Wiete hun eerste kindje en wonen ze samen in bij Wiete’s grootvader Argipus na de terechtstelling van haar tante Clara. De strijd tegen ‘duivelse theatermakers’ steeds groter door de kerk waardoor ze het niet makkelijk hebben als poppenspelers op de plaatselijke kermissen. Wanneer ze Mona en Rikkert ontmoeten die het plan hebben opgevat om naar Turkije te trekken en van de boottocht gebruik te maken om geld te verdienen onder de koopvaardij. De wetten zijn minder streng in Turkije en men kijkt er op naar de verschillende vormen van theater.

Tijdens de boottocht loopt het echter mis wanneer hun schip gekaapt wordt en alle opvarenden gevangen genomen worden en verhandeld worden als slaven (Blankgoud). Vrouwen zijn meer waard, dus belanden Mona en Nelle bij de rijke dochter van een wijnhandelaar en haar moeder. Ze moeten de toch niet alleen doorstaan in barre omstandigheden maar zijn daarnaast ook getuige van een brutale verkrachting. Uiteindelijke belanden de zwangere Nelle en Mona in een harem van een prins, terwijl Wiete en Rikkert dienst doen en hard dienen te werken als echte blanke slaven.

Hoe het afloopt moet je natuurlijk zelf lezen, maar ondanks ‘Nelle, Blankgoud’ een jeugdboek is vormde het voor mij een echte page-turner en las ik het met veel plezier uit!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s