Spinvis – Trein Vuur Dageraad

Het was alweer van 2011 geleden dat ‘Tot Ziens, Justine Keller’ verscheen, de plaat waarop het dankzij Griet op de Beeck alom bekende ‘Kom Terug’ op terug te vinden. Maar als het grote publiek Spinvis al echt kent dan is dat waarschijnlijk van ‘Voor ik Vergeet’ uit het naar zichzelf-getitelde debuutalbum.

Als geen ander weet Spinvis tekstueel steeds sterk te raken en bevatten de teksten vaak meerdere bodems die je zelf kan invullen. Zelfs als de muziek wegvalt blijven het merendeel van de poëtische teksten overeind, ‘Trein Vuur Dageraad’ brengt daar geen verandering aan. Wel is duidelijk te horen dat Erik de Jong zijn zolderkamer waar debuutplaat ‘Spinvis’ ooit tot stand kwam ingeruild heeft voor een studio en klinkt alles iets meer afgelikt. Maar dat hoeft niet eens een negatief punt te zijn.

Het nieuwe album opent met ‘Ergens Toen’, een titel die voor zich spreekt, want wat je hoort is Erik de Jong die op zijn iPhone de zoektocht naar een melodie inspeelt en ondertussen een stukje tekst inspreekt. Een schets zoals hij het zelf noemt. Het is de kiem voor het nummer ‘Trein Vuur Dageraad’ dat tevens ook de titel wordt van het album.

Echt openen doet het album met ‘Hallo, Maandag’, de single die als voorloper enkele maanden geleden al werd gereleased. Een nummer die gaat over de alledaagsheid van verschillende zaken, hoe we alsmaar gewoon raken aan dingen en vervallen in herhalingen. Bij ‘Van de Bruid en de Zee’ wordt duidelijk dat Spinvis muzikaal veel voller klinkt op dit album. Zo is er ‘Artis’ over een duo dat iedere zeven jaar afspreekt in Artis, want ‘dingen zijn daar nooit voorbij’.

‘Tienduizend Zwaluwen’ is letterlijk een gedicht op muziek, ‘Stefan en Lisette’ is een zeven minuten durend nummer zoals ieder groots muzikant ooit één moet schrijven, een nummer dat een verhaal vertelt. En op ‘Nachtwinkel’ neemt Saartje van Camp even de plaats in van Erik de Jong voor een spoken word-nummer. ‘Dageraadplein’ is een echt multicultureel nummer.

‘Alles Is’, een nummer over afscheid dat voor mijn part een atypisch begrafenis-hit mag worden, enkel en alleen al van om zijn tekst, maar over zoveel meer gaat dan enkel het afscheid door de dood. En dan is het tijd voor de titeltrack van het album, een nummer over reizen waar je voor de keuze gesteld wordt ‘tussen liefde aan de linkerkant, en rechts de eeuwigheid, en in ieder land een vaderland, een overkant en jij, bent de trein, het vuur, de dageraad, wie je worden gaat, wie je vroeger bent geweest.’ Met ‘Serenade’ loopt dit artistiek pareltje ook weer uit.

De deluxe versie van ‘Trein Vuur Dageraad’ is ook eentje om meermaals vast te pakken, iedere tekst staat op de achterkant van een kaart met een tekening. Die passen precies zo in het doosje, dat wanneer je het dichtklapt door een treinvenster naar de tekening kijkt. Echt fantastisch!

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Voor op de iPod: ‘Hallo, Maandag’, ‘Artis’, ‘Tienduizend Zwaluwen’, ‘De Kleine Symfonie’, ‘Dageraadplein’, ‘Alles Is’, en ‘Trein Vuur Dageraad’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s