Dagje Utrecht

Deze diashow vereist JavaScript.

Het was alweer een hele tijd geleden dat ik Lois had gezien en toen de Facebook-pagina van Domtoren meldde dat er weer badges werden uitgedeeld bleek dat voldoende aanleiding om nog eens af te spreken. En dus treinde ik vandaag naar Utrecht. Met omwegen deze keer, want door werken rijdt er geen trein tot Rotterdam vanuit Antwerpen. Dus werd het van Sint-Niklaas naar Antwerpen, van Antwerpen naar Roosendaal, van Roosendaal naar Den Bosch en vandaar uiteindelijk naar Utrecht. Zo zie je tenminste nog eens wat. Al is het natuurlijk wel een beetje vloeken als je eerste aansluiting al met vertraging rijdt waardoor je nipt je tweede aansluiting mist. Maar hey, eind goed al goed en we geraakten tot in Utrecht.

Aangezien het al tegen middag liep trokken we eerst naar Lebowski aan de Domtoren om ons te voorzien van wat energie voor we de Dom (opnieuw) beklommen. Een gezellige bruine kroeg zoals je er hier in België nog maar weinig vindt en met lekker eten. Lebowski huisvest ook een heuse giraf in het salon achteraan, zeker de moeite om eens te gaan bekijken! Ideaal meteen om bij te praten.

Na de lunch tijd dus om de Domtoren te beklimmen, voor Lois reeds de derde keer deze week want zij beklom de toren gisteren en eergisteren om de melodie van de klokken in het carillon aan te passen, alleen daarvoor moet je dus al tot over halverwege naar boven. 112 meter hoog, dat is 465 treden die je moet beklimmen. Nog voor je van het eerste uitzicht buiten kan genieten ben je dus al behoorlijk buiten adem. Het weer is ondertussen dan wel opgeklaard, de wind waait nog stevig door en wanneer we in het carillon staan horen we de wind beangstigend huilen door de openingen. Wanneer we helemaal boven aan het uitkijkpunt staan kan je zo in de wind gaan hangen. Best beangstigend in combinatie met de hoogte. Maar sinds 2015 zijn er netten gehangen voor de balustrade zodat er geen ongelukkigen (meer) kunnen gebeuren.

Geen bezoek aan Nederland zonder een voorraad pindakaas en Tony’s Chocolonely in te slaan, ze hebben daar tenslotte pakken meer keuze dan ons. En dan is het tijd voor een dessertje, dat hebben we wel verdiend na zo’n heuse beklimming. Trots met onze glimmende badge van de Domtoren opgespeld gaan we naar Carla’s Conditorie, het favoriete thee/koffiehuis van Lois. We belanden er in een gezellige, knusse tweede salonkamer (helemaal alleen overigens, de meeste klanten missen vast het bestaan ervan). Oude theekopjes, een hele reeks fotokaders waarvan je je afvraagt of ze ooit echt ergens deel hebben uitgemaakt van de decoratie van een gezin/familie en een knusse bank. En ook de koffie en desserts zijn een enorme aanrader!

Na een lekkere taart en koffie trekken we naar Museum Speelklok waar Joost, de vriend van Lois, rondleidingen geeft. Wanneer we binnenwandelen is hij net klaar met zijn voorlaatste rondleiding en moet hij op de obligatoire foto’s van een aantal Chinezen. Ondanks ik al eerder een bezoek bracht aan het museum blijven het merendeel van de instrumenten magistraal om te horen spelen. Tijdens de zomermaanden kan je ook de Marble Machine bezichtigen van Wintergartan. Deze werkt niet en kan dus ook niet gedemonstreerd worden, maar ondertussen is men bezig aan de bouw van Marble Machine X! Je kan de komende weken, telkens op maandag, ook meegenieten van de rondleidingen door Lois en Joost op het YouTube-kanaal van Wintergartan via vlogs over het museum!

Na de rondleiding mag ik nog exclusief genieten van enkele toegiften van een computergestuurde draaiorgel zoals een heuse medley van Samson & Gert en kan Lois het niet laten ook ‘Let Me Entertain You’ van Robbie Williams te laten weerklinken.

Een fijne afsluiter van wederom een fijne dag in zowat de mooiste en gezelligste stad die ik al bezocht. Voor we huiswaarts keren wandelen we nog eens kort door het centrum van Utrecht, zien we hier en daar Nijntjes (want Utrecht was de thuisstad van Dick Bruna) en bezoeken we nog snel een Hema (want alleen zo zijn onze ontmoetingen aan elkaar echt geslaagd…)

Een gedachte over “Dagje Utrecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s