U2 – Songs of Experience

U2 moet zowat de meest actieve poprock-band zijn van de laatste jaren. Waar er een tijd was dat het minimum vijf jaar duurde voordat ze een nieuw album uitbrachten hebben ze er drukke jaren opzitten. In 2014 verscheen ‘Songs of Innocence’, samen met de iPhone 6 die toen werd voorgesteld door Apple. Alle Apple-gebruikers konden gratis het album downloaden, dat daarna nog in een commerciële versie zou verschijnen. Een unicum tot dan in de muziekwereld. In 2015 volgt een wereldwijde tournee dat hen vooral naar arena’s brengt voor een visionair concert.

In 2017 trok U2 wederom weer de baan op met een groots stadion-concert om de 30e verjaardag te vieren van het album ‘The Joshua Tree’. Tussen al de tours door vonden ze echter ook nog de tijd om de opvolger van ‘Songs of Innocence’ af te werken en zo verscheen afgelopen december ‘Songs of Experience’, dat later dit jaar uitgebreid zal worden voorgesteld tijdens de ‘Experience + Innocence Tour’.

Het artwork van het album werd ook deze keer weer voorzien door Nederlandse fotograaf Anton Corbijn, op de cover prijken de zoon van Bono en de dochter van The Edge. Ook het album is persoonlijker en de teksten zijn vooral teksten gericht aan geliefden van Bono na zijn fietsongeluk in 2014 en een voorval waarbij The Edge ook met zijn eigen sterfelijkheid te maken kreeg. Het album zelf werd voornamelijk bij elkaar geschreven op tournee in hotelkamers, dressing rooms en kamers backstage. Door de vaak beperkte ruimte waren de bandleden soms los van elkaar aan het werk waardoor het proces misschien ook meer een collage is van de persoonlijke inbrengingen van de bandleden. Naar mijn mening resulteerde het alvast in het beste U2-album van de laatste jaren.

Met ‘Love is All We Have Left’ en ‘Lights of Home’ kent het album een vrij rustige start, kalmte voor de storm. Met de eerste single van het album ‘You’re the Best Thing About Me’ knalt het pas echt open, al valt het derde nummer bezwaarlijk het sterkste van de plaat te noemen.

Door outro op ‘You’re The Best Thing About Me’ en de intro van ‘American Soul’ die door Kendrick Lamar worden verzorgd voelen deze nummers een tweeluik die misschien wel pas echt tot hun recht komen wanneer ze in albumvolgorde worden afgespeeld. Het is pas bij ‘American Soul’ dat je U2 uit hun beginjaren weer hoort opstaan. Een mooie bas- en drumlijn.

Dat Bono zijn hart voor goede doelen en dergelijke nog niet heeft afgegooid blijkt ook uit ‘Red Flag Day’, een nummer dat wel degelijke over de huidige generatie vluchtelingen gaat. U2 en hun politieke visies hebben altijd wel ergens doorgeschemerd in hun muziek. Met ‘The Showman (Little More Better)’ blijft het betere gitaarwerk aanwezig en is er zelfs een catchy refrein.

‘The Little Things That Give You Away’ is misschien wel één van de beste tracks van dit album, met een mooie aanloop naar een openscheurend einde. Een nummer dat voornamelijk over de kleinste kantjes van ieder gaat. ‘The Blackout’ werd deze zomer gebruikt tijdens een Facebook-live event waar het nieuwe album werd voorgesteld. Met de nodige klanken had het nummer net zo goed op ‘Achtung Baby’ uit begin de jaren ’90 kunnen staan, maar het toont aan dat U2 het verleden net zo mooi tussen het heden weet te mixen. Eentje waar U2 lekker knalt.

Met ‘Love is Bigger Than Anything in Its Way’ zet U2 een fantastisch einde in voor hun hoogtepunt in de voorbije jaren. Dit nummer mag en zal overigens niet ontbreken op de komende tour, die voorlopig niet langs België zal passeren. Met ’13 (There is a Light)’ wordt er teruggekoppeld naar ‘Songs of Innocence’ (hoor: ‘Song for Someone’) en trekt U2 nog éénmaal alle registers open voor het standaard album.

Op de deluxe versie van het album vind je onder andere nog ‘Ordinary Love (Extraordinary Mix)’ terug, een nummer dat geschreven werd voor de film over het leven van Nelson Mandela, een speciale versie van ‘Lights of Home’ en een samenwerking met Kygo die ‘You’re The Best Thing About Me’ onder handen namen.

Voor op de iPod: ‘Love is All We Have Left’, ‘Get Out of Your Own Way’, ‘American Soul’, ‘Summer of Love’, ‘The Showman (Little More Better)’, ‘The Little Things That Give You Away’, ‘The Blackout’, ‘Love is Bigger Than Anything In its Way’,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s