Weekje Utrecht – Dag 1

Deze diashow vereist JavaScript.

Eerder dit jaar boekte ik met de mama een midweekje Utrecht voor deze zomer. We hadden toen zelfs niet kunnen denken dat Utrecht ook best een tropische plaats zou worden nu deze zomer stilletjes aan bekend komt te staan als één lange en grote hittegolf. Gelukkig daalden de temperaturen een beetje en lopen ze niet meer tegen de 40°C aan.

Deze ochtend zaten we reeds vroeg met onze reiskoffer op de trein richting Antwerpen vanwaar Nederland zeer makkelijk bereikbaar is met de trein. Daar dienden we over te stappen op de trein richting Amsterdam, al moesten we daar een zitplaatsje zoeken in de gang wegens de drukte. We boekten onze reis reeds in mei, waardoor we genoten van een vroegboekkorting bij NMBS Europa, maar de reisroute wijzigde wel wegens werken aan het spoor tussen Rotterdam en en Utrecht. Dat leverde een extra tussenstop op. In Breda dienden we over te stappen op de trein richting Den Bosch en daar konden we dan de trein richting Utrecht nemen.

In Den Bosch hadden we echter eventjes tijd voor een tussenstop in de Starbucks. Daar dook al meteen de eerste taalbarrière op, want in Nederland noemt een chocoladebroodje ‘pain au chocolat’. Het lijkt Frankrijk wel! Met koffie en een boterkoek zetten we dus onze reis richting Utrecht verder en belanden bij een tante die op familiebezoek gaat in Friesland met haar neefje. Het levert een gezellig gesprek op en gelach met de mondige opmerkingen van de 5-jarige.

Aangekomen in Utrecht besluiten we koers te zetten naar het centrum want het duurt nog enkele uren voordat we de hotekamer op kunnen. Utrecht Centraal is gelegen aan Hoog-Catharijne, een shoppingcenter in het midden van de stad. Gek genoeg loopt het station eigenlijk gewoon over in het shoppingcenter. Het is 10 uur, maar het is meteen duidelijk dat de winkels pas veel later open gaan want het is er nog ontzettend rustig.

Op het gemak wandelen we doorheen de straatjes van Utrecht en al snel kunnen we niet meer naast de Dom kijken. Tegenwoordig is hij voorzien van stijgers want eind 2017 begon men aan het vooronderzoek voor de restauratie die dringend noodzakelijk is voor het behouden van de toren. Aangezien we ondertussen toch al wat uurtjes op de baan zijn besluiten we, ondanks het net 11 uur is, op zoek te gaan naar iets te eten. Op het Domplein installeren we ons op het terras van Lebowski, een gezellig alternatieve brasserie in Utrecht.

Het eten laat echter wat op zich wachten door enkele problemen in de keuken en wanneer we de eerste borden de keuken uit zien komen moet onze hongerige blikken de serveuse ook opvallen want kort daarna komt ze ons een drankje van het huis aanbieden vanwege de lange wachttijd. Dolgelukkig zijn we wanneer de ‘Traditional Twins’ (2 broodjes kroket) en ‘The Shrimp-o-licious’ (broodje garnaalkroket) op tafel belanden. Heerlijk!

Daarna zetten we koers richting het hotel, op een goede 3 kwartier stappen van het stadscentrum en zo’n 20 minuten van het station. Op basis van de kaart-applicatie van de iPhone lopen we langs een drukke, ongezellige, hoofdweg richting het hotel. Daar aangekomen worden we goed onthaald door het personeel en kunnen we ons meteen installeren op de kamer. Even opfrissen en genieten van de deugddoende airco! Dat we goed zullen slapen de komende dagen na de hittegolf van vorige week is een feit!

Daarna zetten we wederom koers naar het centrum van Utrecht en passeren we langs de winkelstraat. Mama vindt er meteen een paar nieuwe sandalen en voorziet ook in nachtelijk gezelschap voor mij met Mickey Mouse. We kuieren wat rond in de smalle en gezellig straatjes van Utrecht voordat ik de laatste tour op de Domtoren mee naar boven ga. Ondertussen de derde keer maar wat een geweldig uitzicht!

Ondanks het niet de eerste keer steek ik wederom enkele nieuwe dingen op over de Domtoren en Utrecht. Zo blijkt de stadsheilige Sint-Maarten te zijn, dezelfde goedheilig man die Sinterklaas bijstaat en al reeds op 11 november langsgaat bij de kinderen waar Sinterklaas niet kan geraken op 6 december. En de watertoren van Utrecht, die sinds enkele jaren niet meer in gebruik is, staat gewoon in de achtertuin van de vroegere woning van de directeur van de waterdistributeur.

Wanneer ik terug beneden kom is de opluchting af te lezen van het gezicht van mama die meermaals dacht dat ik opgesloten zat in de Domtoren. Ze heeft ondertussen de kaartjes voor het thuisfront gelezen en wanneer we alles bij elkaar rapen om ze te gaan posten zie ik volledig toevallig Lois over het Domplein wandelen. Het maakt de reis nu al compleet!

Na het posten van de kaartjes gaan we op zoek naar ‘La Taverna’, een Grieks restaurant Oudegracht aan de Werf. Het is er ontzettend druk, maar wanneer we vragen naar een tafeltje voor twee trekt de serveuse me mee naar binnen en zet ons aan een tafel binnen. We vrezen dat we hier zullen moeten dineren, waar het behoorlijk warm is, maar al snel worden we naar het terras geroepen waar een tafeltje voor ons werd vrij gemaakt en waar we dus kunnen aanschuiven. Uiterst gezellig aan de gracht waar verschillende sloepjes passeren, aanmeren bij sommige restaurants voor wat eten en drinken op te pikken en weer verder varen.

Om de reis goed in te zetten kiezen we voor een voor- en hoofdgerecht. Lekker uitgebreid tafelen, genieten van de fantastische omgeving en het heerlijke weer.

Na het heerlijke eten begeven we ons naar de Domtuin, op aanraden en uitnodiging van Lois, waar je kan genieten van de Domconcerten. Tijdens de zomer speelt de stadsbeiaardier verschillende concerten op het carillon en kan je genieten van de muziek, de stilte en een lekker drankje. Na een kwartiertje besluiten we terug richting het hotel te wandelen.

Deze keer kiezen we voor een andere route, eentje langs het water en een fietsstraat. Dat blijkt een veel betere keuze en levert een mooie en deugddoende wandeling op. De perfecte afsluiten van de eerste dag in Utrecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s