Weekje Utrecht – Dag 2

Deze diashow vereist JavaScript.

Na een heerlijke nacht in de hotelkamer, mede dankzij de airco die voor de nodige verkoeling zorgt tijdens deze absurde hete zomer en een lekker ontbijt besluiten we een stadswandeling te maken. Het hotel ligt net buiten het stadscentrum, op een kwartier wandelen van het Centraal Station. Het MoMo-boekje dat we kochten vlak voor ons vertrek vermeld een wandelroute door de Lombok en het park Oog in Al. Door te vertrekken aan het hotel zelf, en niet eerst naar het stadscentrum van Utrecht te gaan leggen we de wandelroute wel in omgekeerde richting af, wat het kaart lezen bij momenten iets bemoeilijkt maar niet onmogelijk maakt.

De wandelroute vermeld en passeert niet alleen bezienswaardigheden die de moeite zijn, maar houdt ook rekening met horeca-gelegenheden. Daar deze in een ander kleurtje aangeduid zijn kan je steeds zelf beslissen de route niet altijd 100% te volgen. Wij starten onze wandeling langs de Leidse Rijn, richting het strand Oog in Al en keren zo terug langs de Kanaalweg en het park Oog in Al. Door onze tijd te nemen voor de wandeling passeert de ochtend gestaag en genieten we van de ontzettend mooie Nederlandse wijken, die zelfs in hartje zomer een fijne gezelligheid uitstralen.

Vandaar gaat het verder naar de wijk Lombok, een wijk die in de voorbije jaren steeds bekender is gaan staan voor de multiculturaliteit, verschillende winkels bieden uitheemse groenten en fruit aan en het is een actieve, energieke smeltkroes die in de oude arbeiderswijken heerst. Langs het Centraal Station gaat de wandeling verder naar de Utrechtse binnenstad. We besluiten echter de wandeling te onderbreken om enkele souvenirs te kopen en aangezien het tegen 13 uur aanloopt ook een lunch-break in te lassen.

Ondanks het bijzonder goede weer is het toch iets te warm en zijn we blij binnen de verkoeling even op te zoeken. We besluiten Vapiano uit te kiezen voor een lunch. Een totaal nieuwe ervaring voor ons, maar een bijzonder lekkere met pizza en pasta carbonara op het menu.

Na de lunch wandelen we shoppingcenter Hoog Catherijne binnen en spenderen daar even de tijd om wat te shoppen voor we de wandeling verder zetten. Na net geen 6 kilometer zit het grootste deel van de wandeling er overigens op en zijn de overgebleven bezienswaardigheden nog de Domtoren en de geliefde UFO.

Tegen drie uur achten we het tijd voor een vieruurtje. En waar beter dan bij Carla’s Conditorie, een heerlijk koffiehuis met ontzettend lekker gebak. Op het vintage terras genieten we van de zon en het frisse windje dat over het plein Achter de Dom waait. Op die manier laden we ook nog even onze batterijen op want om vier uur bezoeken we Dom Under waar de geschiedenis van Utrecht en zijn Domtoren uit de doeken wordt gedaan.

Na een korte kennismaking met de gids en het opbergen van onze tassen en zakken worden we meegenomen naar de kelder van het Dom Under gebouw waar we eerst het ontstaan van de stad uitgelegd krijgen. Hoe Utrecht uitgroeide tot een grootste provinciestad van een kleine kapel en een Romeinse omwalling. 

Na de uitleg genieten we van een film waar de geschiedenis nog beter uit de doeken wordt gedaan voordat we meegenomen worden naar het midden van het Domplein waar de stalen deur uit de grond omhoog komt om af te dalen naar de funderingen van de Domtoren en -kerk waar we grote lichten krijgen en een headset om zelf op ontdekking te gaan ondergronds naar het verhaal van de Dom. Het is een interessante, bij momenten spannende, ontdekkingstocht waar je aardig wat te weten komt. 

Van al het ontdekken krijg je honger! Op zoek naar een gezellig plekje om te eten kuieren we door de Utrechtse binnenstraatjes en komen op een gezellig plein met een leuke vibe waar de Belgische hamburgerketen Ellis Gourmet een filiaal heeft. Dat wordt ons dinner! In tegenstelling tot in België komt iedere burger in Nederland standaard met een sidedish naar keuze, al ga je bij Ellis Gourmet standaard voor de heerlijke Belgian fries voor de heerlijke saus die er bij wordt geserveerd.

Na het heerlijke maal genieten we nog van ons biertje voordat we rustig aan terugkeren naar het hotel na een vermoeiende dag. Daar is het Belgian Beer week, dus genieten we op het terras van het hotel nog van een veel te duur Vedett IPA. Misschien een beetje overroepen dus, die Belgische bierweek…

Een gedachte over “Weekje Utrecht – Dag 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s