40-45

Nog nooit was er in België een musical waar zoveel over geschreven werd vooraf, dat zo prestigieus was en waar zelfs speciaal een nieuw (pop-up) theater voor gebouw werd als voor de opvolger van 14-18: 40-45.

Tickets waren reeds meer dan een jaar vooraf te koop en toen de bouwplannen aan Katoen Natie niet konden/mochten doorgaan leek het project voor veel reeds gedoemd om te falen. Bij Studio 100 geloven ze echter niet in falen en dus hadden ze al reeds meerdere B-plannen in hun achterhoofd. Uiteindelijk werd Puurs de locatie van het tijdelijke theater in een vorige magazijnhal van H&M waar naast de bestaande hal een volledig nieuwe hal werd opgezet speciaal voor de voorstellingen. De bestaande hal doet dienst als foyer. Naast de voorstellingen van 40-45 zal ook K3 hier volgend jaar hun 20-jarig jubileum vieren en zal er later ook nog de hernemingen van de musical ‘Sneeuwwitje’ plaatsvinden.

De foyer is voorzien van een prachtig decor dat lijkt weggelopen te zijn uit de jaren ’40, je gaat dus helemaal terug in de tijd. Door de grote van de foyer ontstaat er een mooie doorstroming zodat zelfs bij de verplichte vestiaire niet echt een opstopping ontstaat. Van de horeca-gelegenheden geniet je voor en na de voorstelling via een cashless-systeem dat je op voorhand alreeds online kan aankopen (waardoor je €5 extra krijgt om te spenderen). Ook souvenirs koop je via dit handige cashless systeem.

Wanneer je plaatsneemt op je zitje ben je al snel onder de indruk van de omvang van de speelhal en de tribune’s die vrij groots ogen. Om het geluid zo goed mogelijk tot bij het publiek te krijgen werd geopteerd voor hoofdtelefoons waardoor je dus niets zal moeten missen van het spektakel (en dat je mag je letterlijk nemen). Vlak voor de verstelling is het Gert Verhulst zelf die via een video test of de hoofdtelefoon goed werkt en is aangesloten.

Omdat het vandaag 11 november en dus Wapenstilstand is werd er tijdens de ochtendvoorstelling extra stil gestaan bij deze speciale dag. Michiel Demeyer, die deel uitmaakt van de cast, brengt de ‘Last Post’ gevolgd door een minuut stilte.

Daarna genieten we van de prachtige voorstelling waarbij je werkelijk ogen en oren te kort komt. De tribune’s gaan tussen begin en het einde van de voorstelling over de hele speelhal en in talloze opstellingen waardoor je van zeer dichtbij tot een heel open beeld geniet. Het spektakel gebeurd overigens niet alleen voor, maar ook naast en boven je.

40-45 verteld het verhaal van Staf en Louis Segers, zonen van Emiel Segers en Anna. Staf en Louis zijn naast broers ook echte vrienden wanneer de Duitsers België en hun stad binnenvallen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Dit zorgt niet alleen voor angst maar ook dat plots niets meer is wat daarvoor was.

40-45 is een pakkend verhaal over hoe de oorlog familie en vriendschappen verscheurd en is niet alleen visueel een ware lust, maar ook muzikaal bijzonder sterk. Tijdens de grote samenzangen is het trouwens een tip om even die hoofdtelefoon af te nemen en te genieten van de a capella versie van een nummer!

Indien je nog geen tickets hebt of de musical nog niet zag is het zeker een grote aanrader alsnog tickets te bestellen, de musical loopt nog even!

Een gedachte over “40-45

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s