Take That – Odyssey

Take That bestaat volgend jaar 30 jaar en dat betekent een groot feest voor één van de grootste boysbands uit de jaren ’90. Toen ze in 1996 uit elkaar gingen dienden er zelfs hulplijnen opgezet te worden voor duizenden fans die met hun verdriet geen blijf wisten. Het doet denken aan de massahysterie die One Direction enkele jaren nog wist te behalen. Sinds 1996 heeft Robbie Williams een meer dan succesvolle solocarrière uitgebouwd, kwamen de vier overige leden in 2006 terug samen, werden ze in 2010 terug een vijftal toen Robbie hen vervoegde en gaan ze sinds 2015 als drietal verder.

Om hun dertig jaar te vieren komen ze met een greatest hits waarop ze hun grootste hits van toen en nu herwerkten én gaan ze volgend jaar terug op tournee!

‘Odyssey’ is de titel van deze greatest hits en die opent met ‘Greatest Day’ uit het album ‘The Circus’ uit 2009. Het is nieuwe mix dat opent met een stukje uit de lyrics van ‘Never Forget’ en waar uit een live-fragment Gary Barlo naar het einde toe horen vragen ‘Please throw your hands in the air!’ Tijdens dit hele album zullen ook verschillende fragmenten uit interviews worden gebruikt waardoor ze zelf nog meer lijken terug te blikken op hun 30-jarig bestaan.

‘Greatest Day’ is een nummer dat zelfs al meermaals een succesvolle opener bleek voor hun concerten, maar met ‘It Only Takes a Minute’ keren ze meteen terug naar de typische popmuziek die ze in de jaren ’90 maakten. ‘Odyssey’ klinkt vooral als één lange mixtape want er wordt naadloos doorgegaan naar ‘These Days’, de eerste single uit het album ‘III’ dat ze als een trio maakten.

In de jaren ’90 maakten Take That ook talloze covers op bekende hits van lang geleden, zoals ‘Could It Be Magic?’ van Barry Manilow dat terug te vinden was op het debuutalbum ‘Take That & Party’. ‘Everything Changes’ uit 1993 werd voorzien van een volledig nieuw jasje, en ondanks dat Robbie Williams en Jason Orange niet aanwezig waren tijdens de opnames van ‘Odyssey’ (en dus de stem-opnames van de originele albums meestal gebruikt worden) klinkt deze nieuwe versie geweldig.

Voor dit album werden ook een aantal nieuwe nummers voorzien, bijvoorbeeld ‘Out of Our Heads’ dat de eerste single was van dit nieuwe album. Ondanks dat Take That de laatste jaren naar de iets meer electro-dance aan het evolueren was keren ze met dit nummer terug naar de happy up-tempo pop.

Met de bekende sax van ‘A Million Love Songs’ gaat dat nummer naadloos over in ‘Sure’ en ‘Love Ain’t Here Anymore’, dat laatste werd samen met de mannen van Boyz II Men opnieuw opgenomen voor dit album.

‘Spin’ is het tweede nieuwe nummer dat op dit album belande met Howard Donald op de lead vocals, iets wat in de jaren ’90 niet vaak gebeurde. Het hippe ‘Cry’ dat ze als trio uitbrachten in 2015 met dance-duo Sigma gaat over in ‘Said it All’. Zoals reeds aangehaald is belangrijk punt in de carrière van Take That de persconferentie op 13 februari 1996 dat eindige met woorden:


Thanks for everybody’s support in the last five years. You’ve been absolutely fantastic … but unfortunately the rumours are true, and from today… is no more

‘How Deep Is Your Love’, een cover van de Bee Gees, zou de laatste Take That single zijn tot ze in 2006 terugkeerden. Voor ‘Odyssey’ wisten ze Barry Gibb te overhalen om ‘How Deep Is Your Love’ met hun drie opnieuw in te zingen. Het is tevens de laatste single van het eerste schijfje van dit album. Zeer toepasselijk opent het tweede schijfje met ‘Let’s Do It Again’ met een interview over hun comeback in 2006.

Hun eerste single terug samen was ‘Patience’ uit het album ‘Beautiful World’. Vier jaar later zouden ze echter voor een nog grotere comeback zorgen met de terugkeer van Robbie Williams voor het album ‘Progress‘, de EP ‘Progressed‘ en een heuse live-tour. De single van die comeback, ‘The Flood’, is overigens de enige track van die periode op deze greatest hits terug te vinden is.

Na ‘Back for Good’, dat zowat de meest bekende videoclip samen met de jelly bums uit ‘Do What U Like’, en ‘Get Ready For It’ volgt het derde en laatste nieuwe nummer ‘Everlasting’ waar Mark Owen de lead vocals voor zijn rekening mag nemen. Van de drie nieuwe nummers is dit zowat mijn favoriet.

Uit ‘Beautiful World’ werd ook ‘Shine’ opgenomen op deze greatest hits met een nieuwe intro en elementen uit ‘Never Forget’ dat doorheen het hele album wel meerdere malen terug keert maar daarna wel echt aan de beurt is. Het is ook steeds zowat het grootste en belangrijkste live-moment tijdens de concerten van Take That.

Samen met Lulu coverden Take That ook ‘Relight My Fire’ (origineel van Dan Hartman) in 1993 op hun album ‘Everything Changes’ dat voor dit album een geheel nieuwe mix meekreeg. ‘Babe’, van datzelfde album, kreeg een geheel nieuwe akoestische sound mee. Ook voor ‘Pray’ gaat het op die manier verder voordat ze het album afsluiten met ‘Rule the World’, voorzien van een outro met ‘We Will Dance Again’.

‘Odyssey’ is een fantastische reis doorheen de muziek van dertig jaar Take That met nummers in een nieuw jasje, nieuwe nummers en nummers die op een interessante manier herwerkt worden waardoor het album hedendaags klinkt maar zeker fans uit de beginjaren ook niet zal ontgoochelen. De heren van Take That, Gary Barlow, Howard Donald en Mark Owen, nemen ‘Odyssey’ op tour vanaf april 2019 op tournee doorheen het Vereningd Koninkrijk en Europa. In België spelen ze op vrijdag 14 juni 2019 in Paleis 12 Theater (Brussel) en op dinsdag 18 juni 2019 in het Kursaal van Oostende. Tickets zijn verkrijgbaar via Ticketmaster.

Voor op de iPod: ‘Greatest Day’, ‘These Days’, ‘Could It Be Magic’, ‘Everything Changes’, ‘Spin’, ‘Cry’ (feat. Sigma), ‘Patience’, ‘The Flood’, ‘Get Ready For It’, ‘Everlasting’, ‘Giants’, ‘Shine’, ‘Never Forget’, ‘Relight My Fire’ (feat. Lulu), ‘Babe’, ‘Pray’ en ‘Rule the World’

2 gedachten over “Take That – Odyssey

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s