MIKA – Revelation Tour

Het was alweer van 2016 geleden dat Mika nog in België was, toen speelde hij in Country Hall in Luik, een zaal gelijkaardig aan de Lotto Arena. Enkele maanden eerder, in september 2015 passeerde hij toen ook in Vorst Nationaal. Daarna werd het even stil rond MIKA, maar vlak voor de zomer keerde hij terug met de single ‘Ice Cream‘ dat de voorloper was voor het album ‘My Name is Michael Holbrook’ dat in oktober in de winkelrekken lag.

Reikhalzend heb ik dus uitgekeken naar dit concert, al stond ik deze ochtend wel opnieuw op met een snotterneus én keelpijn. Flashback naar het concert in 2015. Gelukkig waren we afgelopen zomer slim en besloten we voor een keer niet voor staanplaatsen te opteren maar voor zitplaatsen, vooruitziend op de winterse grillen.

Het weer viel al bij al gelukkig mee, zelfs de Kerstman nam de trein deze keer. Na een koffie in de Starbucks (zo rock’n’roll zijn we) en een tramrit kwamen we aan bij Vorst Nationaal waar de deuren ondertussen open waren en iedereen zijn plaatsje zocht in de zaal.

Omdat we zitplaatsen hadden was het ideaal vooraf al naar de merchandising stand te gaan en de gewilde souvenirs te kopen. Met een trui en een shirt onder de arm zochten we onze zitplaatsen op.

Deze keer geen DJ’s of Franse rockband, maar de Waalse Charlotte als voorprogramma. Het klonk ontzettend catchy en vrolijk, maar jammer genoeg bleven we net een beetje op onze honger zitten en kwam ze eigenlijk nooit met genoeg pit. De punch waar we op wachten kwam niet.

Ondanks we vroeg in de arena waren vloog de tijd snel voorbij, want na het voorprogramma was de zaal aardig gevuld en al snel doofden de lichten uit de zaal en klonk de intro van ‘Tiny Love’ waarna we de stem van Mika horen vertellen over de liefde, de liefde van zijn ouders als een ‘big bang’ en het ontstaan van (zijn) wereld.

Met een enthousiaste ‘Bruxelles!’ opent ‘Ice Cream’ het concert en weet MIKA meteen zijn gekende dansmoves boven te halen. De soundtrack van mijn afgelopen zomer wordt luidkeels meegezongen en weet meteen de sfeer boven te halen in de zaal, iedereen heeft er duidelijk zin in!

“Groen is de kleur van jaloezie”, want de setlist is opgedeeld in kleuren. Na een korte introductie over ‘jaloezie’ volgt het nummer ‘Jealousy’. Wanneer de tonen van ‘Relax, Take it Easy’ weerklinken gaat de gehele zaal al snel staan en gaat iedereen aan het zingen en springen. Zelfs Max, zijn bassist weet het gekke, ondertussen gekende, MIKA-sprongetje te doen.

“Rood is de kleur van liefde, en als roze de kleur is van verlangen, dan is roze de kleur van ‘Origin of Love'”, waarop de titeltrack van zijn derde album volgt. Oorspronkelijk klonk het nummer zeer elektronisch, ondertussen heeft het zijn plaats gevonden tussen de andere nummers van MIKA in een vrolijk popjasje. ‘Platform Ballerinas’ is een ander nieuw nummer dat de zaal volop aan het dansen krijgt, ook de pasjes die MIKA en Max Taylor uitvoeren tijdens het nummer live zijn ondertussen zeer gekend onder de fans. Persoonlijk vind ik het nummer live ook net iets meer punch hebben dan het heeft op CD.

Vanavond werd Vorst Nationaal ook eventjes The Butterfly Lounge waar luidkeels “Big Girl, You Are Beautiful” geschreeuwd wordt en MIKA zich gewoon, zonder security(!) mengt onder het publiek voor een uitgelaten live-versie van dit nummer.

Daarna kleurt het podium blauw en rijst een roze piano uit de catwalk omhoog voor een prachtige, emotionele ‘Tiny Love’ één van zijn meest persoonlijke nummers tot nog toe. Maar ook wanneer de flash-lichten aangaan tijdens ‘Underwater’ en de hele zaal verlichten weet hij te raken. Op het einde mag een jongen uit het publiek naar het podium komen om plaats te nemen achter de piano en de outro van ‘Underwater’ te spelen. Met ‘Paloma’ wordt het even knus en gezellig, een prachtig nummer over een verschrikkelijk ongeluk van zijn zus.

‘Tomorrow’ gaat over hoe Andy (zijn partner) en hij elkaar terugvonden na een (korte) breuk en toch terug voor elkaar kozen. Over loslaten en geen zorgen over morgen. Voor dit Brusselse concert had hij ook een Frans nummer voorzien met ‘Elle Me Dit’. Waarom je leven vergooien? Vanavond zong iedereen het luidkeels mee om uitzinnig mee te dansen.

Zijn drummer Wouter blijkt een echte Vlaming te zijn, hij speelde ooit nog drums bij Niels Destadsbader maar mag dus nu mee op tournee met MIKA. Ideaal dus voor alsnog enkele woordjes Nederlands tijdens dit concert en dus spreekt MIKA alsnog plots volgende woorden: “Op een dag was ik aan het wandelen, en ik luisterde naar wat de mensen zegden, Leef je leven tot de liefde wenkt, want liefde maakt je vrij, lik niet te hard aan je lollipop.” Een waanzinnige ‘Lollipop’ volgt.

‘Happy Ending’ blijft voor altijd één van de mooiste ballads van MIKA met de meest hartverscheurende tekst. Wanneer hij plots de zaal aanmaant stil te worden, en hij daar eindelijk in slaagt en de boertige dronken mensen in de zaal ook eens hebben mogen schreeuwen, zingt hij verder zonder microfoon of versterking. Zijn magistrale stem vult de hele arena. Kippenvel!

Met ‘Love Today’ en ‘We Are Golden’ eindigt hij nog met een grote knal. Op het einde van ‘Love Today’ laat hij de lichten doven zodat iedereen vanavond vrij is zijn gekste moves boven te halen en zich gewoon te laten gaan op het nummer. Op ‘Bruxelles quatre!’ gaat iedereen compleet uit de bol en de lichten terug aan.

Voor de BIS-ronde duiken allemaal kleurrijke ballonnen op in de zaal en speelt hij ‘Grace Kelly’, tot op heden nog steeds zijn grootste hit. Een knaller om mee af te sluiten voordat hij de reprise speelt van ‘Tiny Love’ en die naadloos laat overgaan in ‘Stay High’. Eén belofte moeten we hem maken voor het einde van het concert: “We’re gonna stay high!”. We doen die belofte graag.

Dit concert is terug meer show en volgt een strakke, vaste setlist. Dit doet echter niets afbreuk aan de geweldige nummers en de entertainer die MIKA is. Nog steeds even kleurrijk, maar met meer emoties. Er vloeiden tranen tijdens het concert, dat ‘My Name is Michael Holbrook’ één van zijn meest persoonlijke albums geworden is reflecteert ook in dit optreden.

Volgende zomer is MIKA terug in België tijdens het Francofolies-festival in Spa, tickets zijn reeds te koop! Ik twijfel ondertussen om in februari richting Utrecht te gaan voor één van de concerten daar.

Setlist

 1. Tine Love (intro on tape)
 2. Ice Cream
 3. Jealousy
 4. Relax, Take it Easy
 5. Origin of Love
 6. Platform Ballerinas
 7. Big Girl (You are Beautiful)
 8. Tiny Love
 9. Underwater
 10. Paloma
 11. Tomorrow
 12. Elle Me Dit
 13. Lollipop
 14. Happy Ending
 15. Love Today
 16. We Are Golden
 17. Grace Kelly
 18. Tiny Love (reprise) / Stay High

2 gedachten over “MIKA – Revelation Tour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s