Bart Peeters Deluxe Live in de Lotto Arena

Vorig jaar werd Bart Peeters 60 en dat werd uitgebreid gevierd met een groots feest in de Lotto Arena, normaal hadden de laatste concerten van dit jubileum gevierd moeten worden in mei. Maar ook daar stak Corona een stokje voor en werden de concerten (voorlopig) heringepland in september van dit jaar.

In afwachting daarvan werden we tijdens het eindejaar van 2019 reeds getrakteerd op een live-captatie op één en nu volgt een dubbel live-album van het hele concert. Als voorloper van de concertreeks verscheen vorig jaar ook al een studio-album met het pop-up koor dat ook tijdens deze concertreeks aanwezig is, al is het koor niet doorheen de hele setlist terug te horen (en dat is volgens mij alleen maar goed om te zorgen dat de spanningsboog en het enthousiasme in het publiek kan blijven.)

Openen doet Bart Peeters met ‘Zonder Woorden’ waarvan ik in 2008 al een live-versie mocht horen met Hannelore Bedert in het grotere broertje van deze zaal tijdens Nekka-nacht. Met De Ideale Man heeft Bart Peeters zijn eigen, steengoede, begeleidingsband die tijdens deze concertreeks nog talloze keren beter klinkt dan ooit (en wie had ooit gedacht dat dat zelfs nog kon.)

Het publiek hoor je voor het eerst luidkeels meezingen tijdens ‘Poolijs’ en ‘Allemaal door jou’, met de woorden “Komaan mannen, geef er een poestapatat op” volgt het uitgelaten ‘Twee paar poten en een staart’. ‘Denk je soms nog aan mij’ lijkt elektrischer te klinken dan het oorspronkelijk studio-album, maar het vormt de ideale overgang naar ‘Tot je weer van me houdt’. Eén van de mooiste break-up/liefdessongs en een cover van Celine Dion en voor de gelegenheid wordt het afgesloten met een magistrale elektrische gitaarsolo die me tijdens de uitzending op oudejaar ook al ontzettend hard raakte.

Op zijn eerste album bracht Bart Peeters een cover van Prince met ‘Zeester met koffie’. Tijdens zijn deluxe-feestje bracht hij deze cover maar al te graag met Ronny Mosuse waardoor ze het nummer samen naar een hoger niveau weten te tillen. Zoals bij een echt verjaardagsfeest moet er ook teruggeblikt worden, zo ook naar The Radios-periode. Later volgt nog ‘Ik hou meer van folk’, maar met een prachtige vertaling werd ‘She Goes Nana’ een eerbetoon aan de overleden Robert Mosuse als ‘Hij zong nana’. Door de prachtige tekst, maar nog meer door de uithalen van Ronny Mosuse weet het tot diep te raken.

Maar Bart Peeters weet als geen ander de gewichtigheid luchtig te maken door na zo een moment een sfeer-nummer in de setlist te plaatsen als ‘Slaapwals’. En dat werkt. Met ‘Lepeltjesgewijs’ en ‘Ik hou meer van folk’ wordt zo het eerste deel (en de eerste cd) afgesloten met een knal.

Het tweede gedeelte van de show opent met ‘Twijfel niet en dans’, in het geval van Bart Peeters is dat nooit een uitnodiging en steeds een verplichting. Voor minder bekende hits als ‘Pinguïn op Antarctica’ leert hij voor het nummer te starten graag nog de tekst aan het publiek. Door de extra dimensie van het koor klinkt ‘Liefde is alles’ grootser en krachtiger dan ooit, het geeft zelfs kippenvel.

Dat koor mag tijdens ‘Dicht bij mij’ de rol van Tuto Puona overnemen en doet dat met verve. Ook ‘Heist aan zee’ heeft nog nooit zo vol geklonken als nu door het pop-up koor. Voor ‘Wat nog komen zou’ komt Ronny Mosuse Bart wederom versterken. En dan barst voor de laatste keer een feest los met het fantastische ‘Messias’. En ‘AAA’ heeft nog nooit zo sterk en luid geklonken met de prachtige stemmen van het publiek én van het koor. Uiteraard mocht er nog een tandje bij!

Ter afsluiting volgt een groots, maar toch ingetogen, ‘Hoeveel ik van je hou’. Als toemaatje is het laatste nummer ‘Kniktikklaas’ op dit album, als grote vriend van Sinterklaas schreef Bart Peeters het mooiste Sinterklaasliedje ooit en het is een extra fijne bonus met het koor!

‘Bart Peeters Deluxe Live in de Lotto Arena’ is een prachtige (live-)compilatie van de carrière van Bart Peeters, het enige wat misschien mist aan deze uitgave is een extra DVD/blu-ray, maar zelfs dat mag de pret niet drukken want het album voelt compleet en straf aan!

Voor op de iPod: ‘Zonder Woorden’, ‘Zomerdagen’, ‘Poolijs’, ‘Allemaal door jou’, ‘Twee paar poten en een staart’, ‘Denk je soms nog aan mij’, ‘Zeester met koffie’, ‘Hij zong nana’, ‘Liefde is alles’, ‘Kies mij’, ‘Dicht bij mij’, ‘Heist aan zee’, ‘Wat nog komen zou’,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s