Eefje de Visser – Bitterzoet (concertfilm)

Eefje de Visser bracht in januari haar recentste plaat ‘Bitterzoet’ uit en had een hele tournee gepland staan doorheen België en Nederland toen de lockdown net van start ging. Weken aan repetities bleken plots voor niks want al heel snel werd duidelijk dat concerten nog niet voor direct zouden zijn.

Ze was dan ook één van de allereerste die opzoek ging naar mogelijkheden, ook om haar band en crew toch een vorm van inkomen te voorzien. En zo kwam er de concertfilm, integraal opgenomen bij haar thuis in de Robot Studios, in Gent. Naast een standaard ticket was er de mogelijkheid tot extra donaties die je recht gaven op een download van de film achterna, een gesigneerde poster en afhankelijk van hoeveel je extra doneerde nog meer.

Stipt om 21 startte de film, die eerder werd opgenomen en dus niet live gespeeld werd. Het startte backstage voordat Eefje alleen aan de piano begon. Daarna nam ze plaats tussen haar achtergrondzangeressen om ‘Stilstand’ in te zetten.

Het fijne aan de concertfilm is dat het licht buiten de studio ook het licht buitenshuis meevolgt, eerst is het duidelijk nog klaarlicht door de ramen, maar naarmate het concert verder gaat wordt het ook donker binnen en buiten de studio.

Hier wordt, net zoals vaak bij een buiten concert, dankbaar gebruik van gemaakt. In het midden van de set plaatst iemand van de crew TL-lampen die volledig deel gaan uitmaken van de show. De band speelt een uiterst strakke set en met het surround-systeem komt het geluid helemaal tot zijn recht. Je hebt dankzij de opbouw, de set, de belichting én de live-band echt het gevoel aanwezig te zijn op een concert. En het werkt.

Samen met de achtergrondzangeressen oefent Eefje de Visser meermaals een choreografie uit dat bij momenten wel wat lijkt weg te hebben van gebarentaal waardoor de nummers een extra laag krijgen. Andere momenten doen ze een dans. Subtiel, maar wel on point!

De concertfilm draagt wel de naam van haar meest recente album, toch zitten ook oudere nummers uit eerdere albums in de setlist verwerkt. Toch lijkt het geheel bij elkaar geschreven en in elkaar op te gaan. Er wordt geen contact gemaakt met publiek, heel af en toe is er communicatie tussen de band, maar verder gaat het ene nummer quasi naadloos over in het andere.

Toch lijkt dit perfect te voelen. Na anderhalf uur scrolt de eindaftiteling over het scherm, na een knallend en spetterend einde is ‘Scheef’ de afsluiter en blijf je met hetzelfde gevoel achter als na een goed concert. Spijt dat het gedaan is.

Deze concertfilm maakt alleen maar duidelijk wat een stevige plaat ‘Bitterzoet’ is, dat volledig in de set verwerkt zat. Maar ook hoe goed Eefje en haar band zijn en hoe klaar ze zijn voor hun reeks concerten wanneer het weer mag!

De concertfilm speelt nog enkele dagen in een aantal kleinere bioscoop- en concertzalen en Eefje de Visser speelt ook op de zomerbar-concerten van Rock Werchter. Daarvoor gaan de tickets maandag 6 juli in voorverkoop! Meer info vind je op de website van Eefje de Visser

Setlist

 1. Groen
 2. Stilstand
 3. Stof
 4. Jong
 5. Ongeveer
 6. Controle
 7. Onverstaanbaar
 8. Zwarte zon
 9. De parade
 10. Terug
 11. Staan
 12. Lange vinnen
 13. Maak het stil
 14. Bitterzoet
 15. Scheef

Een gedachte over “Eefje de Visser – Bitterzoet (concertfilm)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s