Taylor Swift – folklore

In maart ging zowat de hele wereld in lockdown, afhankelijk van de vorm resulteerde dat in het feit dat de meeste mensen thuis moesten blijven en de hele entertainmentsector volledig stil lag. Tournee’s werden uitgesteld en zo dus kon ook Taylor Swift niet beginnen aan haar wereldwijde tournee rond haar zevende album ‘Lover’.

Ze benutte de tijd die vrij kwam volledig creatief en schreef een geheel nieuw album samen dat ze in het grootste geheim voorbereide met Aaron Dessner (van The National) en Jack Antonoff. Voor de eerste single van het album, ‘Exile’, werkte ze samen met Bon Iver. Op 23 juli dropte ze het bommetje dat om middernacht haar gloednieuwe album ‘folklore’ zou verschijnen op alle digitale platformen, het album was ook gedurende een week lang in 8 verschillende varianten te koop op fysieke dragers via haar webshop.

De cd’s zijn ondertussen bij iedereen in de bus gevallen, de vinyl verschijnt in november/december van dit jaar. Het artwork van het album is om de vingers bij af te likken en zijn echte fotografische pareltjes. Omwille van de maatregelen moest Taylor Swift zelf instaan voor haar make-up en haar, Beth Garrabrant stond in voor het fotowerk.

Ondanks het album ‘folklore’ getiteld is hoef je geen echte folk te verwachten, wel toegankelijke alternatieve pop met folk-invloeden. ‘folklore’ bevat verhalen van karakters die ze verzon, al zit er altijd een persoonlijk aspect in ieder verzonnen karakter. In het voorwoord dat ze neerpende voor haar album heeft ze het over een trui die nog steeds de geur draagt van een verlies van twintig jaar geleden. De schommel in het bos van haar kindertijd. De zachte stem om weg te runnen maar het nooit doen.

Opener ‘the 1’ gaat al meteen over de liefde waarvan ze zich afvraagt of denkt dat het wel fijn had geweest mocht ze toch de ware geweest zijn, mocht dat ene niet gebeurd zijn. Het verlies van liefde gaat ook verder in ‘the cardigan’ waarin ze het verhaal bezingt van iemand die verlaten wordt voor een ander, tot daar de spanning af is. Het gevoel te hebben van altijd en steeds op de tweede plaats te komen, verstopt te worden voor het werkelijke leven van haar geliefde.

Ook samen met Bon Iver bezingt ze in ‘exile’ de liefde waar niet voor gevochten wordt, iemand die zomaar vertrekt zonder te praten, zonder warning signs, terwijl de ander zo hard probeert te vechten en te praten. Samen met ‘the great american dynasty’ duiken ook pop-invloeden op in deze nummers, waardoor er na de eerste twee nummers ook vaart in het album komt.

‘Mirrorball’ gaat dan over iemand die zicht steeds weer aan past om in de groep te passen, om leuk gevonden worden door één iemand. Over steeds op de trapeze staan om alles te proberen om de blik op haar te houden. Een weerspiegeling van diegene die ze wil liefhebben, waarvan ze de aandacht wil. In ‘august’ gaat het over de zomerliefde waarmee de fijnste momenten gedeeld worden, de hoop en droom van die persoon. Plannen afzeggen enkel en alleen in de hoop dat ze opgevuld worden door andere plannen met die ene persoon.

Ook ‘mad woman’ gaat over iemand die achterblijft na een relatie met iemand die alleen maar mensen kwetst, waarna ze zichzelf verliest. Op ‘betty’ duikt voor het eerst een mondharmonica op en zijn de rollen omgedraaid. Het bezongen karakter beseft dat ze Betty mist en eigenlijk die verloren liefde terug wil herwinnen. Over opduiken aan de deur tijdens een feest, en de twijfels of Betty haar nog wel terug wil, het nog wel goedmaken wil.

Het nieuwste album van Taylor Swift is er eentje voor op herfstige weekenddagen, ’s morgens wanneer het licht binnen een gezellige oranje gloed afgeeft, de bladeren buiten bruin beginnen kleuren en de regen zacht tegen de ruit tikt. Het is een luister-album, eentje om bij te gaan zitten met een warme tas koffie of thee en een croissant. De teksten en muziek laten binnenkomen.

Voor op de iPod: ‘the 1’, ‘the cardigan’, ‘exile’, ‘august’, ‘this is me trying’, ‘betty’ en ‘the lakes’.

3 gedachten over “Taylor Swift – folklore

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s