MIKA – I ❤️ Beirut

MIKA zat in het midden van het tweede gedeelte van de ‘Revelation Tour’ toen die in februari moest afgebroken worden en het Amerikaanse gedeelte omwille van COVID19 niet kon doorgaan. Tijdens de lockdown ging hij meerdere keren live op Instagram voor kooksessies met de fans. Daarnaast ging hij ook creatief aan de slag zodra hij kon (in eerste instantie zat hij vast op zijn Grieks appartement zonder instrumenten) en bracht hij ondertussen al drie nieuwe samenwerkingen uit.

Als geboren Libanees (maar opgegroeid in Londen en Parijs) was hij dan ook erg aangeslagen door de ontploffingen in Beiroet op 4 augustus. Hij zette een GoFundMe-campagne op en kondigde ook een intieme livestream aan vanuit zijn tuin. MIKA zou MIKA niet zijn als die intieme livestream iets groter zou worden en uiteindelijk zou zorgen dat meer dan 300 mensen over de hele wereld samenwerken, zijn tuin die ruilde hij voor het gemak maar in voor Teatro Niccolini San Casciano in Florence.

Met ‘Origin of Love’ opent ‘I Love Beirut’ in een adembenemend, maar leeg, theater. Het voelt best intiem aan. Over de stoelen heen staat een catwalk opgesteld zodat ook die leegte opgevuld is. In de outrol van ‘Happy Ending’ spreekt hij het (thuis)publiek aan. Vanavond is het theater onze thuis, en elke lege stoel is voor ons. Het mag dan leeg lijken, maar we zijn met duizenden en duizenden. En met z’n allen hebben we het kleine theater gevuld en het groots doen lijken.

De livestream werd omwille van technische en kwaliteitsredenen op voorhand opgenomen, en zo kan het dat er plots op het einde van de catwalk een podium verschijnt waar MIKA ‘Any Other World’ brengt terwijl er opnieuw beelden van Beiroet over het scherm glijden. De gehele show wordt afgewisseld met verschillende, kleine, documentaires. We zien een jongedame die in het gezicht zwaar gehavend werd door het rondvliegend glas. Een jongen met een zwaar hoofdletsel. Een koppel waarvan de vrouw net aan het bevallen was en waar dokters en verpleegsters zwaar gewond geraakten tijdens de bevalling. Ondanks de zwaarte van deze filmpjes weerklinkt er vooral hoop bij deze mensen.

Daarnaast zijn er ook verschillende andere artiesten die hun steentje bijdragen. Onder andere Rufus Wainwright brengt ‘Agnus Dei’ vanuit Los Angeles, Kylie Minogue ‘Say Something vanuit Londen en Laura Pausini ‘Tra Te E Il Mare’ vanuit het Colosseum uit Rome. Samen met Danna Paola (uit Mexico City) brengt hij de nieuwste single ‘Me, Myself’ en brengen ze in duet ook hun favoriet pop-nummer ‘It Must Have Been Love’ (dat overigens prachtig klonk!)

‘Promiseland’ belandde als bonus-track op ‘No Place in Heaven’ en is daardoor enorm ondergewaardeerd, maar na vanavond zal dat geheel anders worden. Voor dit concert haalde MIKA het nummer van onder het stof om samen met Mashrou Leila een fenomenale versie te brengen die fel besproken wordt op sociale media. Voor ‘Lollipop’ zocht hij de Italiaanse straten op om samen met een fanfare een ludieke versie te brengen.

Hij gaat zo hard op in ‘Ice Cream’ dat hij op het einde van het nummer vaststelt dat de rits van zijn broek ook naar beneden zakte. ‘I scream’ merkt één van de bandleden op. Want dat is wat opvalt, ondanks hij optreed voor een lege zaal heeft MIKA enorm veel plezier op het podium. Zijn energie piekt en hij kan op geen enkel moment zijn trots en plezier wegsteken.

Met de Franse Louane brengt hij een pakkende ‘Si T’etais La’ terwijl de Eifeltoren op de achtergrond flikkert. Het is de opener voor de laatste rechte lijn naar de finale van de show. Met enkele rake woorden opent hij een energieke ‘Elle Me Dit’. Dat hij ‘We Are Golden’ ook weer volledig omarmt heeft doet me nog steeds ontzettend veel plezier, het is één van de nummers waardoor velen hun weg vonden naar MIKA omwille van de inhoud van het nummer. Op het einde roept hij op vanop zijn piano “Make some noise around the world!”. Als ik de Twitter-feed bekijk is die oproep aardig geslaagd en heeft applaus online nog nooit zo luid geklonken.

Elle me dit que la vie sera belle, mais elle me dit aussi que la vie sera dur.
Elle me dit que tu veilles me beacoup, elle me dit que ton coeur vait brisé.
Elle me dit quand te triste, pleur!
Mais quand te jouieux, sourir, chante.

Elle me dit danse!

Met een strakke en energieke ‘Love Today’ sluit hij de fantastische show af. We krijgen nogmaals al het moois van het theater te zien, de gulle lach en de fiere trotsheid wanneer de credits over het scherm lopen. Dat dit een project is dat groter is geworden dan hij initieel plande is meer dan duidelijk. Samen met zijn partner Andreas Dermanis, die de concertfilm regisseerde, en een hele ploeg van meer dan 300 mensen bracht hij een project waar hij ontzettend veel liefde instak. En dat straalt het ook volledig uit. Het was om van te smullen!

Setlist:

 1. Origin of Love
 2. Happy Ending
 3. Any Other World
 4. Tiny Love
 5. Agnus Dei (door Rufus Wainwright & The Folk Musicians of Beirut)
 6. Underwater
 7. Me, Myself (met Danna Paola)
 8. It Must Have Been Love (met Danna Paola)
 9. Relax, Take it Easy
 10. Promiseland (met Mashrou Leila)
 11. Lollipop (Marching Band Funk Off versie)
 12. Say Something (door Kylie Minogue)
 13. Ice Cream
 14. Grace Kelly
 15. Tra Te E Il Mare (door Laura Pausini)
 16. Si t’etais La (met Louane)
 17. Elle Me Dit
 18. We Are Golden
 19. Love Today

Een gedachte over “MIKA – I ❤️ Beirut

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s