Locked & Live: Eefje de Visser

Concertzalen zijn nog nooit zo lang zo stil geweest, maar meer en meer worden er initiatieven opgezet om artiesten toch tot bij hun fans te brengen. Het Podium in Hoogeveen organiseert sinds november livestreams met verschillende artiesten uit verschillende genre’s. Fans kunnen al een digitaal kaartje kopen vanaf €2 (maar hogere bijdrages zijn mogelijk!) en in ruil geniet je vanaf de avond van het concert van een livestream dat een week beschikbaar blijft na het concert.

Gisteren was het de beurt aan Eefje de Visser die in februari vorig jaar haar plaat ‘Bitterzoet’ op de wereld losliet en heel haar tournee geschrapt zag worden toen de wereld in lockdown ging. Tegelijk wist ze haar vierde plaat tot haar meest succesvolle tot nog toe te maken en zorgde ze ervoor dat het album niet in de vergetelheid geraakte. Al snel onderzocht ze de mogelijkheden en nam ze de touwtjes in handen. Gevolg was een prachtige concertfilm vanuit haar thuisstudio’s De Robot in Gent waarbij ze één van de eerste artiesten was uit de Lage Landen die een livestream lanceerde tijdens deze periode, door er echt een concertfilm van te maken en niet rechtstreeks live te gaan werd het ook een heus visueel pareltje om de vingers bij af te likken en konden enkele video’s later gebruikt worden als videoclip voor singles.

Vanavond speelde ze haar allerlaatste Bitterzoet-concert zoals ze die met haar band gerepeteerd had voor de tournee en ze weer de studio indoken om met een nieuwe show te komen. De voorziene shows kon ze gedurende de afgelopen zomer, dankzij de toen geldende versoepelingen, enkele keren spelen in België, Nederland én Duitsland.

Als vanouds blijft communiceren met een afwezig (online) publiek moeilijk, wat ervoor zorgt dat er vooral een stevige vaart in de set zit. De setlist bevat op enkele nummers na quasi het integrale album ‘Bitterzoet’ en enkele nummers uit ‘Nachtlicht’, haar twee meest recente platen die ook de meer elektrische toer op gingen. Hierdoor vloeien de nummers vaak vlot in elkaar over en stoort het gebrek aan echte bindteksten niet. Dit wil overigens niet zeggen dat Eefje helemaal geen connectie maakt, want hier en daar valt er een ‘dankjewel’ te horen of geeft ze verduidelijking bij de nummers.

Visueel blijft het concert in een concertzaal ook prachtig om naar te kijken, niet alleen de lichteffecten die dan weer links en dan weer rechts het podium verlichten, maar ook wanneer Eefje met haar backing vocals aan het dansen gaan of al dansend in gebarentaal het nummer “meezingen”.

Het kan bijna niet anders dat zelfs met een gebrek aan shows te kunnen/mogen spelen Eefje de Visser het er het afgelopen jaar fans bij verzameld heeft met een afgelikte show, een band die er steeds weer enorm veel zin in heeft en strak speelt en een prachtig album als ‘Bitterzoet’.

Setlist

 1. Groen
 2. Stilstand
 3. Stof
 4. Oh
 5. Jong
 6. Controle
 7. Onverstaanbaar
 8. Zwarte zon
 9. De parade
 10. Terug
 11. Staan
 12. Maak het stil
 13. Lange vinnen
 14. Bitterzoet
 15. Scheef
 16. Groen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s